Súdánský soud vyslechl obhajobu Jaška, jednoho vězně už propustil | Tiskovky.info

Súdánský soud vyslechl obhajobu Jaška, jednoho vězně už propustil

Súdán – Tento týden vyslechl soud v Chartúmu obhajobu Čecha Petra Jaška, kterému hrozil trest smrti za údajnou protistátní činnost a další zločiny. Přizvaní svědci potvrdili, že Jašek byl skutečně pouze předat šek na léčbu studenta Aliho Omara a nešlo o způsob financování rebelských hnutí, jak tvrdí obžaloba. Do 16. ledna mají obě strany soudu písemně zaslat závěrečné argumenty. Konečný verdikt by měl padnout 23. ledna.

„Neziskové organizace i diplomaté působící v Súdánu potvrzují pozitivní dopad obrovského mezinárodního zájmu o spravedlivý proces v případu Petra Jaška a jeho tří spoluvězňů. Jednoho z obviněných už dokonce pro nedostatek důkazů propustili, a to vnímáme jako pozitivní signál,“ říká europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který je v dlouhodobém úzkém kontaktu jak se zmíněnými mezinárodními organizacemi, tak s mnoha zahraničními diplomaty.

Společně s lidoveckými europoslanci Pavlem Svobodou a Michaelou Šojdrovou i úspěšně pro Jaška vymohli zastání šéfky evropské diplomacie Frederiky Mogheriniové. Evropští diplomaté případ bedlivě sledují a navštěvují veškerá soudní jednání.

„Ti nevinní muži se nedopustili žádného zločinu a jsou neprávem už více než rok zadržováni pro pouhý akt laskavosti,“ sdělil ředitel významné organizace Christian Solidarity Worldwide Mervyn Thomas, která vyzývá súdánskou vládu k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění neprávem obviněných . Dále žádá prošetření kompetencí místních bezpečnostních složek (NISS) a ukončení cíleného pronásledování různých náboženských a etnických menšin v zemi.

„Výsledek je stále nejistý, ale pevně věřím, že vše nakonec dobře dopadne a Petr Jašek se brzo vrátí do České republiky,“ uzavírá optimisticky Zdechovský.

Pro další informace či při žádosti o rozhovor prosím kontaktujte Claire Denman z tiskového oddělení organizace Christian Solidarity Worldwide na čísle +44 (0)75 0773 3252, mailu: clairedenman@csw.org.uk nebo navštivte stránku www.csw.org.uk.

Jitka Fialová
tisková mluvčí, PR manažer
fialova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420777022156

Vydáno: 11. 1. 2017 12:20
Kategorie: Zahraniční
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Tomáš Zdechovský byl v roce 2014 zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Působí ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), ve výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) a v delegaci pro vztahy s Čínskou lidovou republikou.