Student VŠUP Pavel Berky seznamuje děti s módním návrhářstvím | Tiskovky.info

Student VŠUP Pavel Berky seznamuje děti s módním návrhářstvím

Mladý návrhář Pavel Berky se zapojil do projektu Romský mentor, aby tak přispěl k integraci znevýhodněných dětí prostřednictvím realizace volnočasových aktivit na školách v oblasti umění a kultury. Obor módního návrhářství zaujal pedagogy ze ZŠ na Praze 5 – Smíchově, která má v rámci školního vzdělávacího programu „Dát šanci každému“ třídy s rozšířenou výukou estetické výchovy. Škola se do projektu zapojila a Pavel sem začal za vstřícné podpory místních pedagogů docházet. Děti ze ZŠ na Praze 5 tak mají v letošním školním roce možnost proniknout do prostředí módního návrhářství i modelingu.

V prvotních setkáních lektor nejprve představil, co zahrnuje práce módního návrháře a jaké je zákulisí módní přehlídky. Diskuze a ukázky odhalily téma tradičního romského oděvu. Pomocí her, kreativních dílen a výtvarných aktivit se děti naučily kreslit figuru, malovat různé oděvy, pracovaly s estetikou barev či se učily rozeznávat různé oděvní materiály a jejich složení a užití. Poté se již skupina vrhla do skutečného vytváření návrhu a šití kroje.

Děti si prošly celým procesem šití kroje, od výběru látek, výroby papírového střihu, až po vlastní šití. V rámci první exkurze se skupina podívala na VOŠ oděvního návrhářství a SPŠ oděvní, kde si za výkladu akademického malíře a oděvního výtvarníka Česlava Jaroše prohlédla studentskou krejčovskou dílnu i ateliér oděvní tvorby. Poté měly děti možnost diskutovat se studenty. V galerii Obecního domu shlédli žáci šperky a textilní doplňky a v rámci her pak například porovnávali typické znaky šperků a doplňků z různých období (secese, art deco, kubismus atd.)

Malým výtvarníkům neunikla ani výstava Timeless, která představuje tvorbu významné módní návrhářky a akademické malířky Blanky Matragi. Mentor dětem představil osobnost a tvorbu této známé návrhářky a děti tak v praxi viděly, že samotnému návrhu předchází vytvoření skicy a další úkony, které si samy při předchozích setkáních zkoušely.

V lednu si děti přiblížily indickou módu a kulturu a z korálků vytvářely oděvní doplňky (náušnice, náramky atd.). V pátek 13. ledna v rámci vernisáže výstavy Móda & etnikum část dětí předvedla malou módní přehlídku v modelech Pavla Berkyho a ukázala kroje, které v rámci projektu společně vytvořili. Vernisáže se v komunitním centru Prádelna na Praze 5 zúčastnily nejen rodiče dětí a přátelé školy, ale i zástupce starosty MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit. Koncem ledna se děti mohou těšit na prohlídku Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze a její vybrané ateliéry.

Projekt je plně dotován z OSI Budapešť (Program Arts and Culture) a je realizován v rámci Dekády romské inkluze.

Více informací naleznete na stránkách sdružení Romea či na facebooku.

Iva Hlaváčková
Koordinátorka projektů
stipendia.romea@gmail.com

Vydáno: 16. 1. 2012 16:17
Kategorie: Studium a vzdělání
Název zdroje: ROMEA, o. s. (ověřený zdroj [?])
Sdružení ROMEA je dobrovolným, nevládním, neziskovým sdružením občanů a právnických osob, které spojuje podpora boje proti rasismu, rozvíjení dodržování lidských práv, napomáhání k rozvoji demokracie a tolerance ve společnosti. Základním posláním je sdružovat zejména mladé občany romské a české národnosti, kteří chtějí pomáhat romskému a českému národu ke zlepšení jejich vzájemného soužití.