Reakce ZP M-A | Tiskovky.info

Reakce ZP M-A

Reakce Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCE na článek HN - Smršť pokut za poplatky pokračuje

Současně se zveřejněním informace o tom, že Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE udělila pokutu jedné z jihomoravských nemocnic, se objevilo obvinění, že se jedná o politicky motivované rozhodnutí. Důvod pro udělení byl přitom zcela jasný a v souladu se zákonem. Z výsledků správního řízení vyplývá, že nemocnice porušovala zákon tím, že nevybírala regulační poplatky. Skutečně je ale politickým rozhodnutím, když pojišťovna činí to, co ji ukládá zákon a naopak nemocnice svou zákonnou povinnost nedodržuje? Pokud jsou porušovány právní normy, nesmí to být nikým a nikomu tolerováno. Dodržování zákona je jedním ze základů demokratické společnosti a v tomto konkrétním případě byl kontrolní nástroj svěřen do rukou zdravotní pojišťovny. A ta jej prostě použila. V dodržování zákona není pro politiku místo. Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE se na trhu veřejného zdravotního pojištění pohybuje již 16 let a je hrdá na to, že ve všech horších i lepších časech (a to za vlády různých politických stran) si dokázala udržet svou apolitičnost.

Zuzana Brávníková
zuzana.bravnikova@zpma.cz

Vydáno: 22. 5. 2009 12:16
Kategorie: Zdraví a zdravotnictví