Prevence rakoviny prostaty | Tiskovky.info

Prevence rakoviny prostaty

Prevenci rakoviny prostaty rizikovým skupinám mužů nově nabízí Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE ve spolupráci s jedním z nejmodernějších pracovišť pro preventivní medicínu.

Karcinom prostaty je zhoubné nádorové onemocnění prostaty, které zpočátku nepůsobí žádné obtíže. První příznaky se projeví až ve chvíli, kdy začne tlačit na močovou trubici nebo prorůstá do močového měchýře. Výskyt karcinomu prostaty stoupá s věkem a postihuje až každého třetího muže staršího 80 let. A jako u každého onemocnění i zde platí, že při včasném odhalení je možné jej úspěšně léčit. Přesto v České republice zemře ročně na karcinom prostaty více než 1 000 mužů a asi 3 700 pacientů ročně onemocní.
Prevencí ke zdraví
Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE připravila projekt zaměřený na prevenci karcinomu prostaty. Cílem projektu je klienty se zvýšeným rizikem onemocnění motivovat k péči o své zdraví, aby se nástup případné nemoci oddálil nebo se mu dodržováním doporučených léčebných opatření zamezilo úplně.
Projekt je určen pro klienty se zvýšeným rizikem onemocnění. Muži ve věku od 35 do 55 let budou moci podstoupit podrobné vyšetření, díky kterému se u nich zjistí riziko karcinomu prostaty. Vyloučit nelze ani odhalení podezření na již probíhající onemocnění. „Zapojení do projektu pro muže znamená podstoupit vstupní lékařskou konzultaci se zjištěním rizikových faktorů, vyšetření per rektum, odběr krve a moči pro další vyšetření a sonografické vyšetření prostaty.“ upřesnil MUDr. David Kostka,MBA, ředitel úseku zdravotní politiky ZP M-A. Výsledky vyšetření s klienty pak zkonzultuje genetik, který každému klientovi doporučí individuální cílenou prevenci. Projekt představuje účinnou prevenci proti vzniku nádorového onemocnění a jeho případnému rozvoji. „Očekáváme snížení počtu vzniku nových nádorových onemocnění a záchyt těchto onemocnění v raných fázích.“ dodal Kostka.

Zuzana Brávníková
zuzana.bravnikova@zpma.cz

Vydáno: 12. 5. 2010 9:13
Kategorie: Zdraví a zdravotnictví