Odpovědnost za zdraví | Tiskovky.info

Odpovědnost za zdraví

Rakovina děložního čípku společně s rakovinou prsu patří k nejčastějším nádorovým onemocněním žen. Povědomí o významu prevence rakoviny prsu je již ve společnosti na poměrně vysoké úrovni, ale povědomí o prevenci rakoviny děložního čípku stále zaostává. Přestože informovanost žen stoupá, také zásluhou zdravotních pojišťoven, od teorie k praxi je třeba ujít ještě dlouhou cestu. A tak se české ženy teprve učí si o prevenci nejen číst v ženských časopisech, ale také ji skutečně aplikovat na své životy a aktivně své zdraví bránit. Především musejí převzít odpovědnost za své zdraví. Lékaři, zdravotní pojišťovny i média je k tomu sice mohou nabádat, ale konečné rozhodnutí je jen na nich.

Základem prevence jsou pravidelné gynekologické prohlídky, které však skoro polovina žen podceňuje a prostě na ně nechodí. I proto zdravotní pojišťovny těm „nezodpovědným“ v dopisech vysvětlují jejich význam. Pozvánku ke gynekologovi loni obdržely i klientky Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCE, které po 2 roky nebyly gynekologicky vyšetřeny. Vysvětluje jim význam prevence a výhody včasného odhalení případného onemocnění. Pozvánka vyburcovala k jednání jen pětinu oslovených žen. Ostatní si myslí, že jich se to netýká. Jenže opak je pravdou. S papilomaviry, které rakovinu děložního čípku způsobují, se v průběhu svého života setká skoro každá žena. Jenže imunitní systém některých žen tyto viry prostě nezvládne. V loňském roce se zásluhou dopisů podařilo odhalit přítomnost rakovinného onemocnění u 3 klientek Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCE. V letošním roce program zvaní žen na prohlídky pokračuje. A i kdyby se podařilo ochránit jen jednu, má tato akce smysl.

Další možnosti ochrany před rakovinou by měly věnovat pozornost zejména ženy – matky. Rakovina děložního čípku je jediná rakovina, které lze předcházet očkováním. Očkování se skládá ze tří dávek a stojí kolem 10 000 Kč. Vysokou finanční náročnost mírní některé zdravotní pojišťovny, které na očkování přispívají. Například Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE přispívá částkou až 4 000 Kč. Jen za prvních 6 měsíců letošního roku možnosti očkování využilo přes 600 klientek ZP M-A. Očkování je nejúčinnější před zahájením pohlavního života, proto nejvhodnější dobou pro očkování je věk 12 – 17 let.

Zuzana Brávníková
zuzana.bravnikova@zpma.cz

Vydáno: 16. 7. 2009 9:48
Kategorie: Zdraví a zdravotnictví