Od dubna mohou školy učit o přírodě přímo v přírodě | Tiskovky.info

Od dubna mohou školy učit o přírodě přímo v přírodě

Školy na Vysočině mají novou možnost, jak učit své žáky o přírodě přímo v přírodě. Obecně prospěšná společnost Chaloupky pro ně připravila dva netradiční terénní ekologické výukové programy Za Naturou na túru, které probíhají v chráněných územích Dářská rašeliniště u Radostína a Velký Špičák u Třeště. Od dubna 2011 do konce roku se jich školy mohou účastnit zcela zdarma.

„V našich terénních programech se snažíme využívat netradiční způsoby výuky, které rozšiřují nejenom znalosti dětí, ale zlepšují i jejich schopnost pracovat ve skupině, řešit problémy a hledat odpovědi na to, co se děje v přírodě. Zároveň musí děti ale i bavit,“ říká lektor Martin Kříž z Chaloupek.
Každý program má proto svůj příběh a účast na něm bude pro děti jedinečným zážitkem. Název Seznamte se: Rašelina výstižně poukazuje na téma vyučované na Dářských rašeliništích – žáci se zde vydají na cestu proti proudu času a sledují vývoj rašeliniště. Program Pouští a pralesem zavede děti do původního bukového lesa na Velkém Špičáku, kde budou všemi smysly odhalovat tajemství tohoto jedinečného starého lesa.
„Programy jsme odzkoušeli již na podzim. Nemohli jsme při něm na Špičáku ochutnávat česnek medvědí, zato jsme si užili ostatních rostlin, které jsme nejen viděli, ale i poslouchali, ohmatávali, a očichávali. Byla to pastva pro všechny smysly,“ nadšeně popisuje Kříž.
„Na Dářku děcka nejvíc bavily pokusy s rašelinou: zkouška hořlavosti, přenášení vody jejím prostřednictvím, velký úspěch mělo také „zemětřesení“, při kterém část skupiny naráz vyskočí a stojící zbytek pocítí záchvěvy země pod sebou,“ vypráví spokojeně Marie Rajnošková, lektorka rašelinového programu.
Na obě lokality je ještě do konce školního roku několik volných termínů, např. 20. či 28. dubna, 6. a 10. května a druhý červnový týden kromě pondělí.
Programy jsou vhodné pro žáky středních škol a druhého stupně základních škol. Žáky vždy provází zkušený lektor.
Výukové programy jsou součástí celorepublikového projektu Za Naturou na túru, který ukazuje, jak o přírodě učit nápaditě a efektivně. Ideou projektu a jeho 25 terénních ekologických výukových programů je přenést část výuky přírodopisu a ekologie do přírody, kde mohou žáci vidět v souvislostech to, co se za zavřenými dveřmi třídy obtížně vysvětluje.
„Při přípravě výukových programů se kromě rozmanitých témat objevuje vždy jedno společné. Tím je vysvětlení, co se vlastně chrání soustavou NAUTRA 2000 a proč to chránit chceme. Tomu veřejnost často nerozumí a to bychom chtěli změnit,“ komentovala účel projektu Erika Smrtová ze sdružení Apus, které celý projekt vede a zastřešuje.
Přehled terénních ekologických výukových programů včetně on-line objednávky naleznou školy na webových stránkách www.zanaturou.cz.

Apus
Občanské sdružení, které se svou činností zaměřuje především na environmentální výchovu a vzdělávání. Dále dlouhodobě rozvíjí aktivity v regionálním značení výrobků. Organizace vznikla v roce 1996 a do poloviny roku 2008 působila pod názvem Regionální environmentální centrum Česká republika, o. s. (REC ČR). V roce 2008 se organizace osamostatnila a jako svůj nový název zvolila Apus.

Pavel Ratkovský
PR manager
pavel.ratkovsky@chaloupky.cz
www.chaloupky.cz

Vydáno: 11. 4. 2011 13:33
Kategorie: Studium a vzdělání
Název zdroje: Chaloupky o.p.s. (ověřený zdroj [?])
Cílem chaloupeckého úsilí je zprostředkovat porozumění přírodě, posílit ohleduplnost a odpovědnost člověka k přírodě, životnímu prostředí, vůči sobě i druhým.
Chaloupky naplňují své poslání prostřednictvím terénních programů pro děti a mládež, publikační činností a školícími a vzdělávacími aktivitami pro ty, kteří mohou toto poselství předávat dále: učitelé, rodiče, členové neziskových organizací ...