Očkovat se nechávají hlavně patnáctileté dívky | Tiskovky.info

Očkovat se nechávají hlavně patnáctileté dívky

Ze statistiky Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCE vyplývá, že očkovat proti rakovině děložního čípku se nechávají zejména patnáctileté dívky. V roce 2009 jich byl jen z řad klientek ZP M-A téměř tisíc.

Rakovina děložního čípku je zhoubné nádorové onemocnění, které je jednou z nejčastějších příčin úmrtí žen v důsledku nádorového onemocnění. Karcinom děložního čípku je ale také jediným nádorovým onemocnění, u kterého je známa hlavní příčina vzniku – infekce lidskými papillomaviry.
S papillomaviry se v průběhu svého života setká skoro každá žena. Jenže imunitní systém některých žen tyto viry prostě nezvládne. Ale protože rakovina děložního čípku je zároveň jediná rakovina, které lze předejít očkováním, je příspěvek na očkování proti této nemoci jedním z dnes již tradičních příspěvků Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCE. Příspěvek ve výši až 4 000 Kč snižuje finanční náročnost očkování a zpřístupňuje tak očkování mnohým zájemkyním.

V roce 2009 možnosti očkování využilo 2 643 klientek ZP M-A.

Očkování je nejúčinnější před zahájením pohlavního života, proto je nejvhodnější dobou pro očkování věk 12 – 17 let. Průměrný věk klientek, které si požádaly o příspěvek ZP M-A na očkování proti rakovině děložního čípku je 15,78 let. Tomu odpovídá, že nejvíce očkovanou skupinou jsou dívky ve věku 15 let, následovány 16letými.

Zuzana Brávníková
zuzana.bravnikova@zpma.cz

Vydáno: 20. 5. 2010 9:12
Kategorie: Zdraví a zdravotnictví