Obchod s drogami se přesunul na internet. V EU ročně umře přes pět tisíc lidí | Tiskovky.info

Obchod s drogami se přesunul na internet. V EU ročně umře přes pět tisíc lidí

Brusel/Praha – Ročně umře přes pět tisíc lidí v Evropské unii v důsledku užívání drog. Zároveň dochází k rozmachu trhu s novými psychoaktivními látkami. Za rok 2014 došlo k hlášení 101 nových látek. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) poukazuje na vzrůstající význam internetu při distribuci i výrobě drog a množství konopí ve společnosti.

„V posledních letech narostl počet nově vznikajících omamných látek, kdy pouze za loňský rok jich do systému včasného varování bylo hlášeno více než sto, zároveň již delší dobu narůstá počet trestných činů související s nabídkou drog v Evropě," upozorňuje Zdechovský a dodává: „To je zapříčiněno především přesunem trhu s omamnými látkami na internet, kde se střetává nabídka s poptávkou, tak dochází na diskuzních fórech k výměně informací mezi spotřebiteli i drobnými výrobci."

Internetové obchody prodávají alkohol i nelegální drogy
Význam internetu a o online prostředí potvrzují přední znalci na drogovou problematiku. „Internet je v rozšiřování drog fenoménem. Kvůli internetu se totiž výrazně posiluje vznik závislosti na nelegálních drogách, ale i legálních jako je alkohol, tabák, případně hazardní hraní. Online trh funguje napříč státy EU. V Evropě je již několik tisíc internetových obchodů, kde si i mladiství a děti mohou nakoupit alkohol, cigarety či nelegální drogy. Internet mění celou tvář evropského trhu a nelze jej podceňovat. Tuto problematiku je navíc třeba řešit komplexně a zabývat se všemi dostupnými drogami, legálními i nelegálními, a hazardním hraním napříč celým evropským online prostředím,“ říká Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor za Českou republiku, který se prevenci a léčbě závislostí věnuje 30 let.

Zvyšuje se poptávka po marihuaně a hašiši
Pozoruhodným je též rozšíření konopí ve společnosti. „Osm z deseti případů, kdy je droga zachycena, se jedná buď o marihuanu, nebo hašiš. Toto svědčí i o zvýšené poptávce společnosti po tomto typu drog," upozorňuje europoslanec Zdechovský, který se drogovou problematikou dlouhodobě zabývá.

V poslední době se dealeři a distributoři drog zaměřují především na mladé v rozmezí 15-25 let, ti se tak stávají nejohroženější skupinou. „Členské státy EU by se měly zasadit o efektivní prevenci tohoto negativního jevu," vyzývá Zdechovský.

Eva Fruhwirtová
mediální poradce
fruhwirtova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu

Vydáno: 24. 9. 2015 17:56
Kategorie: Společnost a životní styl
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Tomáš Zdechovský byl v roce 2014 zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Působí ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), ve výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) a v delegaci pro vztahy s Čínskou lidovou republikou.