Na rakovinu děložního čípku nejčastěji umírají ženy v Ústeckém a Karlovarském kraji | Tiskovky.info

Každý rok si více než tisícovka žen v ČR vyslechne diagnózu: rakovina děložního čípku. Čtyři sta z nich zemře. Zbytečně. Účinná prevence totiž existuje. Kromě pravidelných prohlídek u gynekologa se mohou dospívající dívky chránit také očkováním proti papilomavirům. Díky preventivním programům Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCe je nyní navíc očkování finančně dostupnější.

Přestože v posledních letech výskyt onemocnění nepatrně klesá, rakovina děložního čípku je stále druhým nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. Z regionálního pohledu je situace dlouhodobě nejhorší v Karlovarském a Ústeckém kraji. V Karlovarském kraji dosáhl v letech 2000-2007 počet úmrtí na diagnózu hodnoty 13,4 případů na 100.000 žen, v Ústeckém kraji to bylo 13,3 případů (průměrná hodnota za celou ČR byla v tomto období 8,3 případů na 100.000 žen). Naopak nejnižší počet úmrtí byl zaznamenán v kraji Vysočina, kde se jednalo o 4,9 případů na 100.000 žen.
„Velký rozdíl v počtech úmrtí na rakovinu děložního čípku mezi jednotlivými regiony je dán různým stupněm informovanosti žen a zejména nedostatečnou prevencí. Každá žena by měla alespoň jednou ročně podstoupit pravidelnou gynekologickou prohlídku. Jejím absolvováním je možné rozpoznat včas nejen rakovinu samotnou, ale i změny, ke kterým před vypuknutím nemoci na děložním čípku dochází. V České republice ale třetina až polovina žen na pravidelné prohlídky ke svému ženskému lékaři nechodí,“ konstatuje MUDr. David Kostka, ředitel úseku zdravotní politiky Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCE.
Druhou možností, jak rakovině děložního čípku předejít, je očkování proti papilomavirům. S těmito viry, kterých existuje více než 100 typů, se během svého života setkává každá žena a imunitní systém si s nimi většinou dokáže poradit. Pokud ale tělo infekci samo nepotlačí, viry způsobí na děložním čípku rakovinu. Očkování pomůže tělu vypořádat se s papilomaviry jednou provždy. Skládá se ze tří dávek a nejúčinnější je u dívek ještě před započetím sexuálního života.
Standardní cena očkování proti papilomavirům se pohybuje kolem deseti tisíc, u Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCE může dívky ve věku 12 až 17 let vyjít jen na 2.400 Kč. „Díky spolupráci s výrobcem vakcíny a našim preventivním programům můžeme dívkám nabídnout očkování za bezkonkurenční cenu. Jsme přesvědčeni, že investice do prevence se vyplatí. Léčba rakoviny děložního čípku se totiž pohybuje od statisíců po miliony korun,“ vysvětluje MUDr. Kostka.
Dívky se mohou nechat očkovat u praktického dětského lékaře, gynekologa nebo v očkovacím centru. S využitím certifikátu od Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCE získají očkovací látku za zvýhodněnou cenu. „Klientky s využitím certifikátu zaplatí za jednotlivá očkování 2 700 Kč, 2 700 Kč a 1 000 Kč. Až budou mít všechny tři dávky, mohou si požádat o příspěvek ZP M-A ve výši až 4 000 Kč. Aby klientky letošní akci stihly, musí s očkováním začít do 30. června,“ upozorňuje MUDr. Kostka.
V loňském roce přispěla ZP M-A na očkování proti rakovině děložního čípku 1471 dívkám a dalších 511 uplatnilo slevu na vakcínu. Průměrný věk očkovaných se pohybuje mezi 15 a 16 lety. Největší zájem o očkování měly dívky v Olomouckém a Moravskoslezském kraji a ve Středních Čechách. Nejméně dívek se nechalo očkovat v Praze.

Zuzana Brávníková
zuzana.bravnikova@zpma.cz
www.zpma.cz

Vydáno: 22. 2. 2011 13:28
Kategorie: Zdraví a zdravotnictví
Název zdroje: Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE (ověřený zdroj [?])
Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE (ZP M-A) působí v oblasti veřejného zdravotního pojištění již od roku 1993 a své služby zajišťuje prostřednictvím celorepublikové sítě kontaktních pracovišť. Za 18 let své existence si získala pozici finančně stabilní, zavedené společnosti, která se těší dobrému jménu mezi svými více než 410 000 pojištěnci, zdravotnickými zařízeními i dalšími partnery.