Množící se podvody s původem zeleniny poškozují hradecké zelináře | Tiskovky.info

Množící se podvody s původem zeleniny poškozují hradecké zelináře

Praha, Hradec Králové, Brusel – Soukromí zemědělci na Královéhradecku stále častěji evidují podvody a nekalé praktiky, kdy někteří nepoctiví obchodníci vydávají zeleninu z dovozu za regionální nebo místní produkty. Podobné chování je nezákonné, protože tím uvádějí spotřebitele v omyl a ničí dobré jméno zdejších zelinářů. Situací se začne na popud europoslance Tomáše Zdechovského zabývat evropský úřad pro boj proti podvodům známý pod zkratkou OLAF.

„V minulosti jsme velmi bojovali za to, aby u každého zboží byl uveden jeho původ. Žádné „vyrobeno v EU“, ale skutečně konkrétní země i lokalita, aby ti, co chtějí podpořit lokální producenty, tak skutečně mohli učinit. Mrzí mě proto, že je toto čím dál více obcházeno a úřady situaci adekvátně neřeší,“ doplňuje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s tím, že tento problém se objevuje v celé EU, nikoliv jen v Česku.

Podvody podle zelinářů spočívají především v tom, že řada obchodníků tvrdí, jak prodávají například na Královéhradecku vypěstovanou řepu, brambory, cibuli nebo mrkev. Podle satelitních snímků a výkazů lze ale jednoduše dohledat, že nabízené množství vůbec nezaseli, a proto logicky museli zbytek takové produkce dokoupit například na trzích v Holandsku, Belgii nebo ve Španělsku. Přitom právě Královéhradecko je produkcí kvalitní zeleniny vyhlášeno a řada spotřebitelů sem jezdí pro zeleninu ze širokého okolí.

„Rozhodl jsem se proto podat podnět k prošetření na OLAF, protože tohle je podvod na spotřebitele, kteří neoprávněně platí vyšší ceny za údajné biovýrobky nejvyšší kvality, přitom to leckdy jsou jen nezpracovatelné přebytky plné chemie z jiných zemí EU,“ popisuje svůj další postup Zdechovský.

Podle předpisů Evropské unie má každý spotřebitel právo na bezpečné a kvalitní potraviny. Právní předpisy EU i České republiky navíc spotřebitele chrání před podvody v podobě falšovaných či klamavě označených potravin. Dodržování zákonů má pak kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Jitka Fialová
tisková mluvčí, PR manažer
fialova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420777022156

Vydáno: 9. 12. 2020 13:28
Kategorie: Zemědělství
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Tomáš Zdechovský byl v roce 2019 podruhé zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Je místopředsedou výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), koordinátorem Evropské lidové strany ve výboru pro rozpočtovou kulturu (CONT), a dále působí ještě ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).