Meeting pasivních součástek a sensorů s ESA v Lanškrouně | Tiskovky.info

Meeting pasivních součástek a sensorů s ESA v Lanškrouně

Dne 01.02.2011 proběhne v Lanškrouně meeting, na kterém se setkají zástupci českých firem zabývajících se výrobou pasivních součástek a senzorů, českých vysokých škol a ministerstva dopravy se zástupci ESA a České vesmírné aliance.

European Space Agency – Evropská kosmická agentura vznikla v roce 1975 a Česká republika se v roce 2008 stala jejím osmnáctým členem. Členové agentury sdružují své prostředky, aby společně dostali Evropu do přední linie kosmických věd, technologií a aplikací.
Lanškroun je tradičním centrem pasivních elektronických součástek již téměř 70 let. Po rozpadu východních trhů v 90. letech a koncernu Tesly Lanškroun nastalo nelehké období adaptace na nové tržní podmínky. Řada firem v oboru tuto transformaci zvládla a podařilo se jim v některých technologiích udržet klíčové know-how. Návštěva významných představitelů ESA, firem z celé ČR zabývajících se výrobou pasivních součástek, vysokých škol, ministerstva dopravy a dalších institucí je návratem k úspěšné historii postavení Lanškrouna a uznáním úrovně a schopností místních výrobců v těchto průmyslových odvětvích.
Cílem lanškrounského setkání je představit výrobce pasivních součástek v ČR před zástupci ESA a ministerstvem dopravy, které má v rámci republiky spolupráci s ESA na starosti.
Celou akci spolupořádají město Lanškroun a společnost AVX Czech Republic s. r. o. Zahájena bude dopoledne v úterý dne 01.02.2011 prohlídkou závodu AVX. Poté se účastníci seznámí s možnostmi testování pasivních součástek ve společnosti EGGO Space s. r. o.
Firma AVX Czech republic s. r. o. je více než deset let dodavatelem ESA, v loňském roce uspěla s projektem vývoje nového typu kondenzátoru pro vesmírné použití, který se stal největší investicí ESA od vstupu ČR do této organizace.
Celé úterní odpoledne se bude věnováno výše zmíněnému meetingu, který proběhne na lanškrounském zámku.

Petra Brejšová, kancelář starosty a tajemníka

Drahomíra Lišková
Referentka kanceláře starosty a tajemníka
drahomira.liskova@mulanskroun.cz