Jaká byla nálada na EXPO REAL 2011? | Tiskovky.info

Jaká byla nálada na EXPO REAL 2011?

V minulých dnech, 4. – 6.10.2011, proběhl již 14. mezinárodní realitní veletrh v Mnichově. Vystavovatelé a účastníci veletrhu vnímali náladu více pozitivně, než v minulých letech. Rozloha i počet účastníků zůstal v podstatě stejný. Zhruba 64 000 m2 v šesti halách navštívilo celkem 37 000 účastníků, z nichž 18 000 bylo z řad vystavovatelů.

Nejvíce lidé postávali kolem stánků realitních agentur, zatímco například expozice zemí bývalé Jugoslávie byly téměř vždy prázdné. S ohledem na menší rozpočty byly stánky i recepce umírněnější, a tak byly na rozdíl od minulých let více vidět obchodní řetězce typu DM, Rossman, Edeka. Obecně projekty shopping center byly vidět více kancelářské nebo rezidenční. Nejvíce vystavujících bylo tradičně z Německa, Velké Británie a Nizozemska. Mnoho firem své stánky neinovovalo – i když například stánek Lipska se „vytáhl“ obří Led obrazovku v délce přibližně 15 m. Nejzajímavější maketou byla tradičně maketa města Lyon, která představovala vizi situace ve městě v roce 2025. Hlavní téma se soustředilo okolo současného dluhu a měnové politiky v Evropě a jejího vlivu na trh s nemovitostmi. Zelenost a trvale udržitelný rozvoj byl tématem více pro facility společnosti, než pro developery.
Čeští a slovenští zástupci se mohli setkat na recepci města Prahy a Ostravy. Velkým překvapením byla absence města Brna, Středočeského kraje a slovenských měst Bratislavy a Košic. Praha na svém stánku představila budoucí rozvoj a transformaci ploch v okolí plánované trasy metra D. Ostravský stánek představil svůj projekt Vědecko-technologického parku, jehož cílem bude zvýšení zaměstnanosti o 10 až 15 tisíc kvalifikovaných pracovníků ve strojírenském průmyslu a informačních technologií. Dále představila projekt Národního centra excelentního výzkumu v oblasti informačních technologií, který by měl uvést do provozu v roce 2013 tzv. superpočítač a Novou Karolinu, jako jednu z nejrozsáhlejších tuzemských projektů.
Příští veletrh evropských realitních odborníků Mipim se koná 6. - 9.3 2012 a Expo Real 8. - 10.10 2012.

Adéla Babišová
Marketing & PR Director
a.babisova@centers.cz
www.centers.cz