DEBATNÍ SVĚT SE PŘESOUVÁ DO OLOMOUCE | Tiskovky.info

DEBATNÍ SVĚT SE PŘESOUVÁ DO OLOMOUCE

Olomouc, 3.7.2011 – Stejně jako Wimbledon byl v posledních dnech centrem tenisového světa, stane se Olomouc v polovině července středem světa debatního. Již podesáté se tam sjedou debatéři z mnoha koutů světa, aby poměřili své debatní schopnosti a dovednosti. Turnaj Heart of Europe, který proběhne od 10. do 15. července 2011 na Univerzitě Palackého, pořádá olomoucká pobočka Asociace debatních klubů, o.s.

Přes třicet týmů z patnácti zemí tak kulturně oživí metropoli na Hané, jazykem mezinárodního turnaj Heart of Europe bude totiž angličtina. Mezi soutěžícími, většinou středoškoláky, jsou debatéři například i z Německa, Turecka, Nigérie či Hong Kongu. Tento rok získal turnaj významného partnera, Univerzitu Palackého v Olomouci, kde budou debaty probíhat. Témata, která budou na Heart of Europe stěžejní náplní debat, jsou jak ekonomická (regulace vládních výdajů centrální bankou), tak ryze politická (přínos jaderné energie, diskriminace imigrantů nebo přínos demokracie).

„Těšíme se na obsah debat, záměrně jsme vybírali kontroverzní teze. Chtěli jsme tím dosáhnout atraktivních a živých debat. Je nasnadě, že týmy z různých zemí budou k otázkám například jádra přistupovat různě, proto očekáváme výraznou rozmanitost názorů“ říká Jakub Kadlec, jeden z hlavních organizátorů.

Heart of Europe je největší debatní akcí, kterou v České republice lze vidět. S jedinou přestávkou probíhá turnaj pravidelně od roku 2001 a s postupem času se povedlo organizátorům vydobýt si prestiž, kterou potvrzuje silný zájem týmů. Jen letos je přihlášeno 34 týmů z patnácti zemí, 3 kontinentů. Počátky akce sahají k olomouckému Gymnázium Olomouc – Hejčín, tradičnímu organizátorovi turnaje. Více o turnaji se dozvíte na jeho stránkách.

Debatuje se v tří- až pětičlenných týmech světovým formátem WSDC. Tým debatovanou tezi buď obhajuje, nebo vyvrací obhajobu soupeře. Primárním cílem debatování není zvítězit, ale naučit se novým věcem. Stejně tak i ambice turnaje nejsou jen najít nejlepší debatéry, ale mimojiné přispět ke kulturnímu porozumění a šíření svobody slova.

Občanské sdružení Asociace debatních klubů (ADK), je neziskovou organizací, jejímž cílem je zábavnou formou soutěžních debat vzdělávat mládež v České republice. ADK je členem mezinárodní debatní organizace IDEA (International Debate Education Association) a zároveň členem České rady dětí a mládeže.

Vojtěch Černý
PR manager
vojtech.cerny@debatovani.cz

Vydáno: 7. 7. 2011 15:09
Kategorie: Studium a vzdělání
Název zdroje: Asociace debatních klubů, o. s. (ověřený zdroj [?])
Občanské sdružení Asociace debatních klubů napomáhá aktivnímu sebevzdělávání, které naplňuje v rovině výchovné, vzdělávací a společenské. Sdružení organizuje v ČR vzdělávací programy (Debatní liga, Romská debatní liga, Debatování napříč osnovami aj.) zaměřené na využití debaty jako výukové metody. Asociace debatních klubů je členem mezinárodní debatní organizace IDEA (International Debate Education Association). Vybírá a podporuje národní reprezentaci České republiky zejména pro mezinárodní debatní soutěže pořádané organizacemi IDEA a WSDC. ADK je členem České rady dětí a mládeže a organizací uznanou MŠMT ČR pro oblast práce s dětmi a mládeží na léta 2008 až 2010.