Broumovsko včetně unikátních kostelů na seznamu UNESCO? To je náš cíl, shodují se Lanži se Zdechovským | Tiskovky.info

Broumovsko – Zařazením souboru deseti kostelů a jedné kaple mezi národní kulturní památky se podařilo uzavřít jednu dlouhou a důležitou etapu. Unikátní kolekce sakrálních staveb otce a syna Dientzenhoferů představuje architektonické skvosty, které by mohly v budoucnu patřit na seznam UNESCO. O to dlouhodobě usilují broumovský farář Martin Lanži a europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Opravy barokních chrámů postupují rychlým tempem. Kostely ve Vernéřovicích a Ruprechticích mají už novou fasádu. „Teď řešíme práci na interiérech, dále je naplánována rozsáhlejší rekonstrukce kostelů ve Vižňově, Heřmánkovicích a Otovicích,“ uvádí po své pravidelné návštěvě regionu Zdechovský, který podporuje obnovu unikátních sakrálních staveb dlouhé roky.

V roce 2016 vznikla iniciativa s cílem dosáhnout zapsání broumovských kostelů na seznam UNESCO. Zdechovský spolu s broumovským farářem Martinem Lanžim doufají, že se jim to brzy podaří. „Je to logický krok, který zvýší atraktivitu celého regionu,“ komentuje člen vedení KDU-ČSL. „Jakmile budou všechny opravy hotové, budeme se snažit s dalšími partnery splnit i tento cíl. Broumovsko si to jednoznačně zaslouží,“ doplňuje otec Lanži.

Vzácná freska ze 14. století

Zájem o návštěvnost regionu by mohla zvýšit i unikátní gotická freska pocházející z let 1320 až 1330, která byla objevena už v 60. letech 20. století, zásadní pozornosti se jí však dostalo před deseti lety. Podobně vzácných fresek v České republice mnoho není. „Je to další zajímavost, která přitáhne stovky odborníků z celého světa, navíc se našla v místech, kde by ji opravdu nikdo nečekal,“ říká lidovecký europoslanec.

V okolí této gotické nástěnné malby aktuálně započaly další stavební práce z grantu Evropské unie. „Výsledkem bude zpřístupnění této části dnešní římskokatolické fary široké veřejnosti začátkem září 2022,“ doplňuje farář Lanži s tím, že slavnostní otevření by se mělo uskutečnit v podvečer 8. září za účasti europoslance Zdechovského a rodáků z Německa.

Broumovští farníci pomáhají

Od začátku války se do pomoci Ukrajině aktivně zapojili i broumovští farníci. Hned zkraje konfliktu přispěli finanční částkou 26 tisíc korun a také darovali oblečení. „V současnosti připravujeme ubytování na faře v Teplicích nad Metují pro ukrajinské uprchlíky, kterým chceme nabídnout i práci v naší farnosti,“ dodává na závěr Lanži s tím, že si uvědomuje, jak je pro nově příchozí složité sehnat v cizí zemi práci a střechu nad hlavou.

Adam Baštinec
bastinec@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420608347423

Vydáno: 5. 5. 2022 8:40
Kategorie: Kultura
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je místopředsedou výboru Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu (CONT) a členem výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL).

Dále působí také ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), zvláštním výboru pro zahraniční vměšování do všech demokratických procesů v Evropské unii, včetně dezinformací (INGE) a v delegacích pro vztahy EU s Japonskem (D-JP) a státy jižní Asie (DSAS).