Nové CD Česká mše vánoční míří ke svým posluchačům | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Nové CD Česká mše vánoční míří ke svým posluchačům


Slavnostní křest nového kompaktního disku Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby proběhl v minulých dnech v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích a stal se součástí hned tří abonentních koncertů.

„Tato úžasná nahrávka si zaslouží, aby její slavnostní křest nebyl jen soukromou záležitostí umělců, kteří se na ní podíleli. Proto jsme se rozhodli, že bychom rádi tuto radost oslavili s našimi věrnými posluchači na abonentních koncertech,“ řekla ředitelka Komorní filharmonie Jarmila Zbořilová.
Společný projekt Českého chlapeckého sboru Boni pueri a Komorní filharmonie Pardubice se zrodil pod taktovkou dirigenta Marka Štryncla a hudebního režiséra Jaroslava Krčka. Nové CD, které v těchto dnech vydává prestižní hudební agentura ArcoDiva, je natočeno ve stylově poučené interpretaci.
Kmotry se stali norský producent a ředitel televizní společnosti Stein Roger Bull, česká mezzosopranistka Andrea Kalivodová, primátorka Města Pardubice Štěpánka Fraňková, ředitel pro rozvoj Elektrárny Opatovice Miloslav Decker a Jiří Štilec, ředitel hudebního vydavatelství.
„Deska je právem očekávána nejen v České republice, ale i v zahraničí. Posluchačům se dostane unikátní nahrávky, která vychází z partitury z roku 1827, kdy autorovi asistoval chlapecký sbor. Boni pueri byli pro nás zárukou nejvyšší kvality a profesionality,“ řekl Jiří Štilec.
Sólové party nazpívali Roman Janál, Anna Hlavenková, Sylva Čmugrová a Jan Ondrejka, na varhany doprovází Pavel Černý.
„Historie Českého chlapeckého sboru Boni pueri se počítá téměř na tři desítky let, během kterých jsme natočili více 40 CD. Většinu z nich jsme vydali u renomovaných hudebních vydavatelství. Proto jsme rádi, že i tento kompaktní disk vydává hudební agentura ArcoDiva. Práce na desce byla velmi příjemná, navázali jsme skvělou spolupráci s pardubickou filharmonií a dílo vznikalo pod taktovkou dirigenta a našeho sbormistra Marka Štryncla. Hudebním režisérem byl pan Jaroslav Krček, se kterým se při společné práci vždy moc rádi potkáváme, ať již při interpretaci jeho díla či při několikatýdenních společných španělských turné. Znovu jsme se na křtu potkali s naší vynikající mezzosopranistkou Andreou Kalivodovou, se kterou pro příští rok chystáme zajímavý projekt a která naší desce popřála hodně nadšených posluchačů,“ řekl ředitel Boni pueri Pavel Horák, jehož na křest doprovodili za všechny „dobré chlapce“ sopranisté Filip Havlíček a Adam Peichl a altista Pavel Cee. Ti také stáli v centru pozornosti celého večera.
„Natáčeli jsme v ohromném horku, během srpnového soustředění, ale vůbec nám to nevadilo. Muzikanti hráli výborně a byla s nimi i legrace. U nás doma se už na desku všichni těší a určitě nejen pro rodiče budu mít krásný vánoční dárek,“ usmíval se jedenáctiletý Filip Havlíček.
„Rybovo dílo je natočeno bez patosu a velkých gest. Patří k němu pokora a klidný krásný prožitek. Věřím, že i nám se to podařilo a deska bude pro mnoho lidí vánočním potěšením,“dodává Pavel Horák.
Nový kompaktní disk, který čeká brzy i cesta do zámoří, si můžete v nejbližších dnech zakoupit po celé České republice.









Kontakt:

Mgr. Hana Musílková
zástupkyně ředitele
musilkova@bonipueri.cz
www.bonipueri.cz
774139010


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 27. 10. 2011 21:53
Kategorie: Kultura
Název zdroje: Český chlapecký sbor Boni pueri (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Český chlapecký sbor Boni pueri, který je součástí BONI PUERI - základní umělecké školy, byl založen v roce 1982 a postupně se zařadil mezi významná evropská hudební tělesa. Sbor dosud absolvoval více než 2500 samostatných koncertů po celé Evropě, Americe a Asii, vydal třináct vlastních nahrávek a na dalších dvaceti se podílel (Supraphon, EMI, BMG, ArcoDiva ad.).
Boni pueri účinkovali po boku význačných umělců (José Carreras, Bobby McFerrin), natáčí pro televizi a rozhlas a spolupracují s význačnými soubory a orchestry po celém světě. Sbor absolvuje pravidelná profesionální koncertní turné po Japonsku, USA, Kanadě, Jižní Koreji, Velké Británii, Nizozemí, Dánsku, Francii, Itálii, Německu nebo Španělsku.
Sbor je také zván na světové hudební festivaly - Pražské jaro 1994, 1995, 1998, 2004, 2005, 2008 a 2011, Europalia, AmericaFest, Jeonju Sori Festival, Shanghai International Arts Festival. V červenci 2004 se stal historicky prvním evropským hostitelem světového festivalu chlapeckých a mužských sborů. Boni pueri spolupracují s Českou filharmonií, v roce 2010 byli také přizváni k účinkování v projektu Mahler Gala. V letošním roce je čeká účinkování na historicky největším koncertě Pražského jara nebo několik zahraničních turné.
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.