Europoslanci kontrolují v Polsku čerpání dotací, zajímají se také o situaci v agentuře Frontex | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Europoslanci kontrolují v Polsku čerpání dotací, zajímají se také o situaci v agentuře Frontex


Varšava - Pod vedením Moniky Hohlmeierové se sejdou europoslanci Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu (CONT) v pondělí ve Varšavě, aby se důkladně seznámili s řízením a rozdělováním finančních prostředků z fondů Evropské unie. Během třídenní mise navštíví poslanci ageturu Frontex či úspěšný projekt placený z kohezních fondů EU - druhou linku varšavského metra. Naplánovaná jsou také jednání s politiky, soudci, občanskými aktivisty i nezávislými novináři.

Europoslanci se setkají s představiteli Frontexu, se kterými proberou odložení udělení účetní uzávěrky. „Agentura musí splnit naše připomínky, aby ji Evropský parlament na základně stanoviska našeho výboru na podzim udělil,“ říká místopředseda kontrolního rozpočtového výboru Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL, EPP), jenž se mise také účastní.

„Osobně mě bude zajímat nastavení mechanismů v oblasti personální politiky Frontexu v souvislosti se smrtí české policistky Kristýny Litomerické, která před dvěma lety kvůli šikaně svých kolegů spáchala v poslední den své stáže u agentury sebevraždu," dodává europoslanec.

Polsko, které je lídrem v pomoci prchajícím lidem z Ukrajiny, stále čeká na unijní miliardy z pokrizového fondu obnovy. Tyto finance jsou zablokované kvůli nedostatečným změnám v justici. Právě v otázce dodržování principů právního státu vede polská vláda ostrý boj s Evropskou komisí. Delegace poslanců Evropského parlamentu by měla zjistit, jak se podařilo nedávné změny v justici implementovat a jestli nejsou ohroženy finanční prostředky EU.

Závěry své mise představí europoslanci na tiskové konferenci, která se uskuteční ve středu od 12:30 ve styčné kanceláři Evropského parlamentu ve Varšavě.







Kontakt:

Adam Baštinec
tiskový mluvčí
bastinec@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420608347423


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 1

Vydáno: 18. 7. 2022 15:55
Kategorie: Politika
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je místopředsedou výboru Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu (CONT) a členem výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL).

Dále působí také ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), zvláštním výboru pro zahraniční vměšování do všech demokratických procesů v Evropské unii, včetně dezinformací (INGE) a v delegacích pro vztahy EU s Japonskem (D-JP) a státy jižní Asie (DSAS).
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.