Lidovci tvrdě kritizují vládu za prodej nefunkčních antigenních testů | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Lidovci tvrdě kritizují vládu za prodej nefunkčních antigenních testů


Představitelé KDU-ČSL dnes ostře kritizovali vládu a ministra zdravotnictví, že se odmítá zabývat prodejem nefunkčních antigenních testů, které jsou v posledních měsících hojně dováženy do České republiky. Podle lidovců by měly být všechny antigenní testy užívané na území České republiky projít certifikací u Zdravotnického ústavu, který je schopen do tří dnů spolehlivě potvrdit senzitivitu testů. Jinak se Česká republika řítí do dalšího velkého průšvihu.

„Stát chce po firmách a úřadech zajistit povinné testování antigenním testy. Ale aby toto testování bylo k něčemu, musí ty testy být certifikované a ověřené, že skutečně fungují. Současná situace, kdy se tu na trhu objevují testy se senzitivitou pod padesát procent je naprosté selhání současné vlády, která by měla zavést v testech pořádek a povinně ověřovat jejich funkčnost,“ kritizuje současnou laxnost vlády a ministerstva zdravotnictví europoslanec a místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„To je hlavní důvod, proč opatření proti koronaviru nefungují. Nedotahují se. Zavede se povinné testování ve firmách, ale nikdo nepřemýšlí nad tím, čím se bude testovat. Stát sem nechá vozit levné a často nefunkční testy, přitom prověření ve zdravotnickém ústavu zabere jen několik dní,“ dodal místopředseda KDU-ČSL a poslanec Jan Bartošek.

Lidovci budou žádat po premiérovi Andreji Babišovi a ministru zdravotnictví Janu Blatném, aby zavedl povinnost ověřovat funkčnost antigenních testů ve Zdravotním ústavě v Ostravě. „V opačném případě stále hrozí, že v České republice bude docházet k neúčinnému testování a lidi antigenním testům postupně přestanou věřit,“ dodal europoslanec Zdechovský.

Podle poslance Jana Bartoška je navíc i alarmující zjištění týkající se necertifikovaných respirátorů. Byly povoleny dovážet, distribuovat a prodávat pouze v loňském roce na tři měsíce, ale praxe je jiná a na trhu jsou stále k dostání. “Podle mých informací i v současné době jsou tyto „nelegální/necertifikované“ výrobky stále dováženy na trh ČR a následně prodávány konečným spotřebitelům (dokonce se může jednat až o 6 ze 7 výrobků). Většinou se jedná o respirátory označené normou KN95 anebo N95, které nedisponují certifikací CE, nesplňují naše normy, a hlavně většina z nich nemá vlastnosti, kvůli kterým si je lidé kupují – pro ochranu svého zdraví. Nemluvě o faktu, že v důsledku toho všeho poškozují férové podnikatelské prostředí, když v rozporu s dobrými mravy hospodářské soutěže je takto získávána neoprávněná soutěžní výhoda, jelikož některé subjekty dosud nepodstoupily proces certifikace CE, byť tak měly učinit a k čemuž byla právě ČOI poskytnuta předmětná výjimka,“ sdělil v otevřeném dopise premiérovi Bartošek.







Kontakt:

Adam Baštinec
tiskový mluvčí
bastinec@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420608347423


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 7. 3. 2021 13:59
Kategorie: Politika
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Tomáš Zdechovský byl v roce 2019 podruhé zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Je místopředsedou výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), koordinátorem Evropské lidové strany ve výboru pro rozpočtovou kulturu (CONT), a dále působí ještě ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.