Česko může kvůli těžbě v dole Turów žalovat Polsko u Evropského soudního dvora | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Česko může kvůli těžbě v dole Turów žalovat Polsko u Evropského soudního dvora


Brusel, Liberecko – Evropská komise dnes potvrdila, že Polsko částečně porušilo evropské právo, když jednostranně prodloužilo těžbu v hnědouhelném dole Turów, který se nachází v bezprostřední blízkosti českých hranic. Česko má proto nyní volnou ruku v podání žaloby na Polsko u Evropského soudního dvora.

Rozhodnutí Evropské komise velmi uvítal europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se ze své pozice dlouhodobě angažuje v pomoci občanům Liberecka: „Pokračující intenzivní těžba jen kilometr od českých hranic prokazatelně velmi negativně ovlivňuje život minimálně 30 000 českých občanů, kterým chybí pitná voda a je ohroženo jejich zdraví. Polská strana ale bohužel všechny námitky odmítala, při rozhodnutí o prodloužení těžby vůbec nevzala české stanovisko v potaz a Česku tak ani nezbývá jiné řešení než žaloba. Jsem proto rád, že Komise potvrdila hlavní body české stížnosti a vláda má zelenou v podání žaloby.“

Česká republika podala Komisi stížnost v průběhu září s tím, že Polsko při prodloužení těžby porušilo 4 evropské směrnice a princip vzájemné spolupráce mezi státy. Komise uznala, že Polsko nesprávně naplnilo evropské požadavky k vyhodnocování dopadů na životní prostředí a nesplnilo informační povinnost a povinnost vzít v potaz námitky sousedního regionu. Jestli Česko žalobu k ESD skutečně podá, záleží na rozhodnutí české vlády.



Více informací:

https://twitter.com/ZEK_Praha/status/1339533572026327040?s=20

https://zdechovsky.eu/aktuality/peticni-vybor-pozaduje-vyreseni-sporu-o-dul-turow-do-6-mesicu







Kontakt:

Jitka Fialová
tisková mluvčí, PR manažer
fialova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420777022156
+32 (0) 2 28 37


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 17. 12. 2020 13:27
Kategorie: Životní prostředí
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Tomáš Zdechovský byl v roce 2019 podruhé zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Je místopředsedou výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), koordinátorem Evropské lidové strany ve výboru pro rozpočtovou kulturu (CONT), a dále působí ještě ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.