Broumovsko trpí útoky vlků, europoslanec vyzývá ministra Brabce k akci | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Broumovsko trpí útoky vlků, europoslanec vyzývá ministra Brabce k akci


STÁHNOUT dopis Zdechovský - Brabec vlci.jpeg (maximální velikost 0,5 MB)

Broumovsko – Vlk je v České republice chráněný a nesmí se střílet, na mnoha místech se ale přemnožil, napadá domácí zvířata a lidé se proto oprávněně začínají bát. Nejhorší je situace na Broumovsku, odkud už téměř denně přicházejí zprávy o smrcení mnoha kusů ovcí a hříbat nebo o mizení telat. Se situací chce pomoci europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který vyzval k okamžité akci ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). akci ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

„Na Broumovsku se aktuálně střetávají dva světy, ten lidský a ochranářský, kdy je potřeba říct, že se nic nemá přehánět, bezpečí lidí je důležitější. Ministerstvo životního prostředí sice už připravuje Program péče o vlka, ale ten spíše jen zpřísňuje jeho ochranu a zavádí kompenzace za škody, než že by přinášel rychlé řešení,“ komentuje situaci europoslanec Tomáš Zdechovský, který je myslivec a oblasti dlouhodobě pomáhá s rozvojem.

„Vyzval jsem proto pana ministra, aby se situaci věnoval prioritně a hlavně okamžitě. Vlky nemůžeme střílet, ale proč alespoň ty problematické neodchytit a třeba převést někam, kde místo trhání domácích zvířat na kusy pomohou snížit nadměrné stavy divokých prasat a další spárkaté zvěře, která působí miliardové škody na lesních porostech a zemědělských plodinách?“ ptá se Zdechovský, který si umí představit i řešení přes částečnou redukci rozmnožovacích schopností, aby se v oblasti vyskytovaly jen udržitelné počty této pro lidi nebezpečné šelmy.

Do kulturní zemědělské krajiny jako je Chráněná krajinná oblast (CHKO) patří podle zvěrolékaře a poslance Pavla Bělobrádka nejen volně žijící druhy zvěře, ale i člověk a hospodářská zvířata, i ty jsou součástí ekosystému. „Řešením proto není nechat volně působit velké šelmy, které do přírody jistě patří, na úkor hospodářských zvířat, v CHKO nejde natáhnout dvoumetrové nebo lépe třímetrové ploty!“ doplňuje Bělobrádek, podle něhož zdaleka nejde pouze o utrpení hospodářských zvířat, ale i chovatelské ztráty.

„Ty škody nejsou pouze na stržených zvířatech, ale i na přírůstku a chovné ceně stád. Samozřejmě, že se dá najít rozumné řešení, vzpomeňme na kormorány a jak to s nimi dopadlo,“ uzavírá Bělobrádek.

Chráněných vlků v česko-polském příhraničí postupně přibývá. Od podzimu 2015, kdy se na Broumovsku objevil první pár, se v regionu zabydlelo podle odhadů Správy CHKO Broumovsko až 20 vlků ve třech smečkách, kteří mají teď mladé. Ty podle informací od místních starostů učí lovit právě na hospodářských zvířatech. V České republice se vlci rozmnožují od roku 2014 a loni podle terénního monitoringu šelem zasahovali už do 18 teritorií.



Více informací:

1) https://www.mzp.cz/cz/news_20201903-cesko-ma-novy-plan-jak-pristupovat-k-vlkum

2) https://www.novinky.cz/domaci/clanek/utoku-vlku-pribyva-uci-mlade-lovit-40338741

3) https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/vlk-vlci-skody-farmari-hrebcin-kone-ovce-janovice-bozanov-broumovsko-ochranari-kralovehradecky.A201006_141142_hradec-zpravy_tuu

4) https://www.novinky.cz/domaci/clanek/vlci-na-broumovsku-opet-zautocili-v-blizkosti-domu-v-obci-40331477








Kontakt:

Jitka Fialová
tisková mluvčí, PR manažer
fialova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420777022156
+32 (0) 2 28 37


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 13. 10. 2020 11:58
Kategorie: Životní prostředí
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Tomáš Zdechovský byl v roce 2019 podruhé zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Je místopředsedou výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), koordinátorem Evropské lidové strany ve výboru pro rozpočtovou kulturu (CONT), a dále působí ještě ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.