Ministerstvo si vymýšlí důvody, proč nepodporovat české výrobce | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Ministerstvo si vymýšlí důvody, proč nepodporovat české výrobce


Praha, Krnov - Bezprostředně po vyhlášení nouzového stavu byl vládou umožněn prodej zboží v galanterních maloobchodech, které suplovaly nefunkční infrastrukturu. Od té doby sice ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vypsalo výzvy pro podporu domácí výroby ochranných zdravotních pomůcek, konkrétní žádosti firem jsou ale odmítány s výmluvami na neexistující nařízení EU.

„Náměstek ministra Havlíčka, pan Piecha, mi nejprve do telefonu tvrdil, že výrobu našich pruženek pro roušky nelze z programu COVID podpořit, protože je to jen komponenta, a to zakázala EU. Při písemném dotazu na konkrétní nařízení přišla ale jen neurčitá odpověď, že je to kvůli nějakému dočasnému rámci a můžu si to zkusit najít na stránkách antimonopolního úřadu,“ vysvětluje Lukáš Matela, majitel malé textilní firmy na Krnovsku, který se zajímá o finanční podporu na novou linku vyrábějící speciální pruženky, díky nimž mohou roušky a respirátory držet za ušima. Argumentu nevěřil a obrátil se proto na europoslance Tomáše Zdechovského.

„Pan Zdechovský mi pomohl ověřit, že je to nesmysl a EU právě maximálně rozvolnila pravidla, aby si státy mohly výzvy vytvořit samy dle svých potřeb a firmy spolu mohly spolupracovat. Pan Piecha pak i v jedné reportáži zcela otočil a přiznal, že si tohle opatření vláda ještě před Komisí extra musela prosadit,“ kroutí nevěřícně hlavou Matela.

Pouhá kompletace čínského zboží v Česku naší soběstačnosti nepomůže

„Deklarovaným účelem výzvy MPO COVID-19 TECHNOLOGIE je podpora tuzemských výrobců zdravotnických potřeb, aby mohla být Česká republika v tomto soběstačná. Reálně ale podporují jen ty, kteří dodávají konečný výrobek, kdy firma může mít všechny komponenty třeba z Číny. Kromě toho, že takto nemůže být o skutečné soběstačnosti vůbec řeč, je to i nesystémové. Jak dát peníze na linku balící chleba, ale nepodpořit technologie na zpracování pšenice na mouku,“ říká europoslanec Tomáš Zdechovský, který je v kontaktu s několika dalšími českými podnikateli, kteří mají s MPO podobné negativní zkušenosti.

„Soběstačnost může nastat jedině v momentě, kdy se jak nanotextilie, tak třeba zmiňované pruženky jako naprosto klíčové komponenty u roušek také budou vyrábět v Česku. Jsem proto přesvědčen, že by ministerstvo mělo ty podpůrné programy ještě upravit. Mají k tomu zcela volné ruce a výmluvy na EU skutečně nejsou nutné,“ dodává Zdechovský s tím, že v jiných zemích EU dostávají státní garance a výhodné půjčky na nové linky i místní výrobci komponent.



Více informací o programu COVID-19 Technologie:
https://www.mpo.cz/cz/podnikani/dotace-a-podpora-podnikani/oppik-2014-2020/vyzvy-op-pik-2020/vyzva-xii--covid-19-programu-podpory-technologie--253993/

Reportáž s vyjádřením pana Piechy:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10122978233-udalosti-v-regionech-ostrava/420231100030515-udalosti-v-regionech/ (zhruba okolo 5. minuty)









Kontakt:

Jitka Fialová
tisková mluvčí, PR manažer
fialova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420777022156
+32 (0) 2 28 37


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 20. 5. 2020 11:27
Kategorie: Veřejná správa
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Tomáš Zdechovský byl v roce 2019 podruhé zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Je místopředsedou výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), koordinátorem Evropské lidové strany ve výboru pro rozpočtovou kulturu (CONT), a dále působí ještě ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.