V Nigérii čelí křesťané genocidě, Evropský parlament vyzval k okamžitému řešení situace | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


V Nigérii čelí křesťané genocidě, Evropský parlament vyzval k okamžitému řešení situace


Štrasburk - Velkou většinou hlasů byla tento týden plénem přijata urgentní rezoluce odsuzující teroristické útoky a perzekuci křesťanů v Nigérii. Téma prosadil a konečný text rezoluce vyjednal europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

"Zástupci britské neziskové organizace Humanitarian Aid Relief Trust mě informovali, že jen loni islamisté v Nigérii zabili už přes 1 000 křesťanů. Mezi únorem a říjnem to bylo 280 lidí, kdy byly cílem křesťanská obydlí. V dubnu pak šli příslušníci Boko Haram od domu k domu a zabili dalších 25 křesťanů. Mnoho útoků proběhlo i během vánočních svátků, aktuálně se pohřešují 4 seminaristé. Kvůli celkově zoufalé bezpečnostní situaci zemi opustily už 2 miliony lidí,“ vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský důvody, proč se rozhodl téma na půdě EP otevřít.

„Prezident Buhari už čelí velké kritice kvůli nedostatečnému postupu vůči islamistům, rezoluce EU mu doufáme pomůže v tom, aby se rozpomenul na své volební sliby, kdy jeho hlavním heslem právě bylo situaci rázně řešit," doplňuje Zdechovský a věří, že se nyní přejde od slov k činům.

Pokud jde o pronásledování křesťanů, řadí organizace Open Doors Nigérii mezi 12 nejhorších zemí světa. Boko Haram je jednou z nejnásilnějších teroristických skupin na světě a způsobuje chaos v severovýchodní části Nigérie a v oblasti Čadského jezera. Za poslední desetiletí skupina zabila odhadem 35 000 civilistů a vysídlila další tisíce.



Text usnesení:
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/RC-9-2020-0056_CS.html








Kontakt:

Jitka Fialová
tisková mluvčí, PR manažer
fialova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420777022156
+32 (0) 2 28 37


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 19. 1. 2020 20:36
Kategorie: Zahraniční
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Tomáš Zdechovský byl v roce 2019 podruhé zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Je místopředsedou výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), koordinátorem Evropské lidové strany ve výboru pro rozpočtovou kulturu (CONT), a dále působí ještě ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.