Propojení databází EU: Konec falešných identit zločinců | Tiskovky.info

Propojení databází EU: Konec falešných identit zločinců

Štrasburk - Evropský parlament dnes odhlasoval propojení informačních systémů EU, které využívá policie a pohraniční stráž. Díky jednotnému systému hledání ve všech databázích najednou a podle biometrických údajů bude pro zločince těžší využívat falešných identit a utíkat před spravedlností.

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), člen Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci považuje tuto legislativu za zásadní pro bezpečnost Evropanů: „Pro policejní spolupráci a ochranu vnějších hranic v EU funguje nebo vzniká řada velmi důležitých databází, jako je například Evropský informační systém rejstříků trestů nebo Systém vstupu/výstupu, který bude registrovat na hranicích všechny cestující z třetích zemí přijíždějící do EU. Ty spolu nyní začnou navíc komunikovat. Policie bude během několika minut vědět, zda o hledaném člověku existují záznamy. Migrační úředníci si budou moci ověřit, že ten, kdo přijíždí, nespáchal v EU trestný čin.“

„Propojení stávajících a připravovaných databází EU umožní během chvíle zjistit, zda někdo, kdo byl zaregistrován při příchodu do EU pod jedním jménem nemá otisky prstů registrované v systému hledaných osob pod jinými iniciály. Tím se omezí prostor pro zneužívání falešných identit zločinci a teroristy,“ dodává dále Zdechovský.

V rámci jednotného vyhledávacího portálu bude propojen Systém vstupu/výstupu, Vízový informační systém, evropský systém pro cestovní informace a povolení, databázi otisků prstů žadatelů o azyl Eurodac, Schengenský informační systém, Evropský informační systém rejstříků trestů a databáze cestovních dokladů Interpolu.

Hana Bambasová, Jitka Fialová

Jitka Fialová
tisková mluvčí, PR manažer
fialova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420777022156

Vydáno: 16. 4. 2019 13:17
Kategorie: Ostatní
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Tomáš Zdechovský byl v roce 2014 zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Působí ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), ve výboru pro rozpočet (BUDG) a je vice-koordinátorem za EPP ve výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT).