Lidovečtí europoslanci nepodpořili deklaraci OSN k migraci | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Lidovečtí europoslanci nepodpořili deklaraci OSN k migraci


Štrasburk - Ve středu 18. dubna odhlasovali europoslanci Usnesení Evropského parlamentu k pokroku v iniciativě globálních paktů OSN o bezpečné, řízené a legální migraci a o uprchlících. Všichni europoslanci za KDU-ČSL ale hlasovali proti. Europoslanec Tomáš Zdechovský navíc deklaraci na plénu ostře zkritizoval jako bezpředmětnou, protože jen konstatuje stav, nenabízí žádná řešení a existuje zde velké riziko, že bude napříč Evropou vnímána negativně, tedy předně v neprospěch všech válečných uprchlíků i EU samotné.

„Parlament se odvolává na všechny mezinárodní závazky a opakovaně v dokumentu zdůrazňuje ochranu lidských práv v souvislosti s migrací. Čteme ale opět jen vágní fráze, že je nutné sjednotit státy v boji proti migraci a prosazovat sdílenou odpovědnost,“ kritizoval pozici na plénu europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), podle něhož další opakování už mnohokrát řečeného není relevantní mezinárodní reakcí a vyzval EU k hledání konkrétních řešení v Africe. Ty by však měly iniciovat především samotné africké státy.

„Usnesení naléhavě žádá o vytvoření závazného programu pro přesídlování. Domnívám se, že to musí zůstat dobrovolné a záviset na rozhodnutí států. Legální trasy pro uprchlíky nesmí fungovat jako motivační „pull factor“ pro další masivní migraci,“ vysvětluje další lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová.

„Potřebujeme tu celospolečenskou diskuzi a systémové řešení tak, aby lidé nejraději vůbec nemuseli utíkat do Evropy. Tyto požadavky v usnesení nenacházím, spíše se hledají způsoby, jak všem cestu do Evropy ještě více usnadnit. Tak by se ale vyřešila jen současná nelegálnost přesunů, ne samotná krize s příliš velkým počtem přicházejících a s tím spojená bezpečnostní rizika,“ doplňuje Zdechovský.

„Naším cílem má být dostat v Evropě migraci pod kontrolu a pomáhat uprchlíkům, aniž by byla ohrožena bezpečnost a dodržování práva. Navrhované usnesení jde opačným směrem," uzavírá Pavel Svoboda.



Text usnesení dostupný zde:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=B8-2018-0184&language=CS

Více o možném zapojení afrických států do řešení:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/migrace-africka-casovana-bomba-dky-/p_zahranici.aspx?c=A180403_235553_p_zahranici_wag


Kontakty:
Tomáš Zdechovský, + 420 774 888 300, tomas.zdechovsky@europarl.europa.eu
Michaela Šojdrová, +420 778 492 769, michaela.sojdrova@europarl.europa.eu
Pavel Svoboda: +420 736 180 767, pavel.svoboda@europarl.europa.eu









Kontakt:

Jitka Fialová
tisková mluvčí, PR manažer
fialova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420777022156
+32 (0) 2 28 37


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 18. 4. 2018 15:47
Kategorie: Politika
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Tomáš Zdechovský byl v roce 2014 zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Působí ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), ve výboru pro rozpočet (BUDG) a je vice-koordinátorem za EPP ve výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT).
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.