Europoslanci varují před podvodníky slibující snadné dotace z EU | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Europoslanci varují před podvodníky slibující snadné dotace z EU


Brusel/Pardubice – Evropské dotace snadno, rychle a na všechno ve výši 100 procent. To slibují obcím ve východních Čechách lidé z různých firem, které se prezentují jako specialisté na evropské dotace. Někteří starostové z Chrudimska, kteří byli osloveni s nabídkou přímých dotací z Bruselu, se tak ozvali východočeskému europoslanci Tomáši Zdechovskému. Ten jako člen kontrolního výboru Evropského parlamentu nechal nabídky prověřit a zjistil, že tyto nabídky a sliby podvodných firem se nezakládají na pravdě.

„Jedna ze společností ve svých prezentacích tvrdí, že přes partnerské firmy zajišťuje dotace z Evropské unie. Vše jsme ověřovali u Evropské komise, která nám uvedla, že slibované bruselské dotace na hřiště a sportovní areály neexistují,“ varuje člen kontrolního výboru europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a dodává, že mezi lidmi se velmi rychle rozšířila fáma o rychlých evropských dotacích, které lze získat na všechno. „Obracejí se na mě s tím, jak je možné, že neumíme zařídit přímé dotace z Evropské unie a poukazují na firmy, které to údajně dokážou. To je rozhodně nesmysl a s největší pravděpodobností i podvod,“ upozorňuje na nekalé jednání Zdechovský, který celou záležitost řešil i s vicehejtmanem Pardubického kraje Romanem Línkem.

Pardubický kraj chce udělat informační kampaň
„Chceme udělat informační kampaň tak, aby lidé nenalítli různým podvodníkům. Lidem by hlavně mělo být podezřelé, když jim někdo nabízí snadné dotace ve výši 100 procent. Takové dotace jsou zcela výjimečné,“ zdůraznil vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek, který o podvodech různých rádoby „zprostředkovatelů“ jednal s představiteli Evropské rady a Komise.
V období let 2008 až 2014 získala Česká republika z Evropského fondu pro regionální rozvoj, z Evropského sociálního fondu a z Fondu soudržnosti celkem 490,2 mld. Kč. Obce bez Prahy se na tomto objemu podílely 16 % a získaly částku ve výši 79,3 mld. Kč. Více než polovina peněz přišla z Evropského fondu pro regionální rozvoj, 44 % připadlo na Fond soudržnosti a 2 % pak na Evropský sociální fond.








Kontakt:

Eva Fruhwirtová
mediální poradce
fruhwirtova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420 737 103 866
+32 (0) 2 28 37


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 1. 4. 2016 14:24
Kategorie: Finance
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Tomáš Zdechovský byl v roce 2014 zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Působí ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), ve výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) a v delegaci pro vztahy s Čínskou lidovou republikou.
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.