Europoslanec Zdechovský přijede do Jihomoravského kraje diskutovat s občany | Tiskovky.info

Europoslanec Zdechovský přijede do Jihomoravského kraje diskutovat s občany

Brno – V pondělí 4. ledna v rámci svých poslaneckých dnů zamíří europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) na jižní Moravu. Ve 13 hodin navštíví Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně, v 15.15 se setká v Brně-Bystrci s rodinou Vackových, kteří se starají o pětiletého syna Honzíka ve vigilním kómatu, a v 17 hod ho čeká v Dolních Bojanovicích v Obecním domě přednáška pro veřejnost na téma migrační krize.

Návštěva fakultní nemocnice je zaměřena na Centrum mezinárodního výzkumu. Europoslanec se setká s ředitelem Martinem Pavlíkem. Tématem jednání bude čerpání prostředků na výzkum z Evropské unie a efektivita jejich vynaložení.
O pětiletého Honzíka z Brna, který je následkem tonutí ve vigilním kómatu, se starají jeho rodiče, které navštíví Zdechovský po 15. hodině. Stav chlapce vyžaduje 24 hodin péče. „Několik hodin denně s ním musejí rodiče rehabilitovat, krmí ho stříkačkou do sondy pětkrát denně a vykonávají osobní hygienu. Jedinou možností, jak jeho stav alespoň částečně zlepšit, je autotransplantace kmenových buněk z kostní dřeně, kterou provádějí na klinice v Bělehradě,“ popisuje Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se o případ malého Honzíka zajímá.
„Obrátili se na mě rodiče se svým příběhem, proto jsem se rozhodl jim pomoci. Oceňuji jejich péči a obětavost, kdy se doma starají o svého těžce nemocného syna. Je to obrovská oběť a mrzí mě, že právě tito rodiče nejsou v České republice ze strany státu nijak podpořeni,“ říká Zdechovský. Při 24 hodinové péči o dítě má rodič nárok pouze na 3 hodinovou výpomoc hrazenou zdravotní pojišťovnou.

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) působí v europarlamentním výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), ve výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) a v delegaci pro vztahy s Čínskou lidovou republikou.

Eva Fruhwirtová
mediální poradce
fruhwirtova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu

Vydáno: 3. 1. 2016 12:00
Kategorie: Politika
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Tomáš Zdechovský byl v roce 2014 zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Působí ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), ve výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) a v delegaci pro vztahy s Čínskou lidovou republikou.