S nástupem dětí do školy řeší rodiče-samoživitelé finanční problémy | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


S nástupem dětí do školy řeší rodiče-samoživitelé finanční problémy


Praha – Každé druhé manželství se v České republice rozpadne. Roste tak výrazně počet rodičů – samoživitelů, kteří mají problém finančně zabezpečit „rodinu“. Přesto, že soud při rozvodech nařídí alimenty, v mnoha případech se jim druhý rodič vyhýbá. Nedostatek financí se pak podle sdružení APERIO, které se zabývá pomoci tzv. sólo rodičům, odráží na tom, jak si dítě stojí ve škole. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se této problematice dlouhodobě věnuje, poukazuje na to, že soudní nařízení alimentů selhává a je potřeba řešit spory mediací.

„Zlepšení finanční situace sólo matek se podařilo například v Belgii, kdy má matka za povinnost uvádět jméno otce dítěte. Díky tomu se daří vymáhat až devadesát procent alimentů a zlepšit tak finanční situaci matek samoživitelek,“ uvádí europoslanec Zdechovský.

Nařízení soudů platit alimenty tíživou situaci nevyřeší. Druhý rodič se alimentům vyhýbá
Podle Zdechovského je nutné, aby Česká republika více využívala k řešení problémů mediaci, což je způsob řešení konfliktů a sporů, jehož cílem je dospět k dohodě. „Pokud soudy nařídí alimenty a druhý rodič se jim vyhýbá, spor se táhne roky a trpí tím v konečném důsledku dítě,“ popisuje Zdechovský. Nová generace soudců začíná mediaci více využívat. „Dříve se opatrovnických sporům říkalo žiletky, protože byly tenké. Dnes se jim říká buchty, protože jsou neuvěřitelně obsáhlé,“ říká Zdechovský.

Příběhy sólo rodičů naleznete zde: http://www.saminadeti.cz/sekce/pribehy








Kontakt:

Eva Fruhwirtová
mediální poradce
fruhwirtova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420 737 103 866
+32 (0) 2 28 37


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 5. 9. 2015 9:39
Kategorie: Společnost a životní styl
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Tomáš Zdechovský byl v roce 2014 zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Působí ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), ve výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) a v delegaci pro vztahy s Čínskou lidovou republikou.
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.