Praha pije vodu ze Želivky. Před problémy v regionu však zavírá oči | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Praha pije vodu ze Želivky. Před problémy v regionu však zavírá oči


Kožlí/Praha – Přesto, že Želivka je hlavní zásobárnou pitné vody pro 1,7 milionů občanů České republiky, problémy v okolí nádrže většinu měst v čele s Prahou nezajímají. Starostové a expertní tým, který byl vytvořen, proto hodlá připravit podklady pro pražské zastupitele. Starostové z okolí vodní nádrže Švihov (Želivka) se na svém červencovém jednání dále shodli na požadavku zřízení vládního zmocněnce, který by řešil kritický stav regionu, jenž připomíná stále více mrtvou krajinu, kde se lidé bojí žít.

„V Bernarticích padají lampy veřejného osvětlení, je štěstí, že nebyl ještě někdo zraněn. Dojezdy aut zdravotnické záchranné služby jsou také problém. Do regionu jezdí záchranná služba z Ledče nad Sázavou, Zruče, Humpolce nebo Vlašimi. Dojezdy jsou velmi dlouhé, trvají přes 20 minut a v zimě dokonce 40 minut. Proto někteří starostové usilují o zřízení záchranné služby v Lokti, která by sloužila i pro dálnici D1. „Osobně jsem mluvil s paní, která se po štípnutí včelou začala dusit, a čekala přes třicet minut na záchrannou službu. To je absolutně nepřijatelné,“ dodal europoslanec Tomáš Zdechovský.

Do mrtvé krajiny chtějí starostové pozvat prezidenta, premiéra i ministra
„O náš region se vláda začne zajímat až v momentě, kdy dojde k nějaké přírodní katastrofě, jinak se o nás nezajímají,“ říká starosta Kožlí Václav Husák a upozorňuje na paradox: „Obce musí plnit požadavky ze strany Povodí Vltavy a Vodovodů a kanalizací na zajištění kvality vody, což financujeme ze svých rozpočtů. Přitom dotace na rozvoj obcí ještě nejsou schváleny.“
Podle europoslance Tomáše Zdechovského je situace v regionu ještě mnohem horší, než to vypadalo před rokem, kdy se na něj starostové obrátili s prosbou o pomoc. „Začali jsme systematicky pracovat na sepsání všech problémů a osobně projíždím všechny obce, takže mohu potvrdit, že situace v obcích je velmi vážná a nebojím se říct, že kritická. Stát se zachoval opravdu macešsky.“
Starostové chtějí na vlastní oči přesvědčit přímo v obcích také prezidenta, premiéra a ministra zemědělství o své situaci. Nyní začala jednání o termínu návštěv, kterou odhadují starostové na podzim letošního roku.








Kontakt:

Eva Fruhwirtová
mediální poradce
fruhwirtova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420 737 103 866
+32 (0) 2 28 37


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 24. 7. 2015 12:11
Kategorie: Společnost a životní styl
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Tomáš Zdechovský byl v roce 2014 zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Působí ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), ve výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) a v delegaci pro vztahy s Čínskou lidovou republikou.
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.