Europoslanec Zdechovský a prezident Miloš Zeman řešili pomoc českým rodinám v zahraničí | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Europoslanec Zdechovský a prezident Miloš Zeman řešili pomoc českým rodinám v zahraničí


Hradec Králové – Ve středu 18. února se europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) setkal společně s hejtmanem Královéhradeckého kraje a dalšími představiteli kraje s prezidentem Milošem Zemanem. Europoslanec Zdechovský a prezident Miloš Zeman si potvrdili společný názor a postup v případě pomoci navrácení dětí českým rodinám v Norsku a Rusku.

„Důkazy ukazují, že v Norsku dochází k systémové chybě. Děti jsou často odebírány na základě neúplných podkladů, popřípadě nedůvěryhodných výpovědí svědků. Jsem velmi rád, že máme s panem prezidentem stejný názor. Česká republika využije všech dostupných nástrojů k tomu, aby pomohla Evě Michalákové k navrácení svých dvou synů do její péče,“ popsal Zdechovský po pracovním setkání s prezidentem Zemanem v Hradci Králové a dodal, že norská sociální služba Barnevernet hrubě pochybila a na místo spolupráce s rodinou došlo k ukvapenému odebrání dětí.


Odebírání dětí od rodičů je nepřípustné
Případ Aničky Hromádkové se táhne roky. V roce 2008 v rámci rozvodového řízení svěřil český soud svým předběžným opatřením dívku do péče otce, její matka (původem z Ruska) ale s dcerou vycestovala do země svého původu a už se nevrátila. Otec se od té doby marně domáhá vrácení své dcery do Česka. Rozsudek, jímž byla Anna Hromádková svěřena do výchovy jejího českého otce, nabyl právní moci v roce 2012, ruské soudy jej však neuznaly a dívka zůstala s matkou. Úřady v Rusku dlouhodobě zastávají názor, že matka s dcerou vycestovaly do vlasti zcela legálně. Anně udělily ruské občanství.
„Tyto případy se už nebudou opakovat. Evropský parlament schválil minulý týden přistoupení Ruska a dalších sedmi států k Haagské úmluvě o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí,“ informoval Zdechovský. Zároveň ocenil postoj pana prezidenta a jeho snahu v pomoci českým rodinám v zahraničí.








Kontakt:

Eva Fruhwirtová
mediální poradce
fruhwirtova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420 737 103 866
+32 (0) 2 28 37


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 19. 2. 2015 9:29
Kategorie: Politika
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Tomáš Zdechovský byl v roce 2014 zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Působí ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), ve výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) a v delegaci pro vztahy s Čínskou lidovou republikou.
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.