Konzumace tuzemských biopotravin = sázka na jistotu | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Konzumace tuzemských biopotravin = sázka na jistotu


Šumperk (28. února 2012) - Potraviny potřebujeme každodenně. Neobejdeme se bez nich a jejich konzumace má přímý vliv na naše zdraví. Poslední týdny však oprávněně otřásají důvěrou spotřebitelů.

Zprávy, že obchodní řetězce bezostyšně v zájmu reklamy označují za tuzemské potraviny dovozové zboží, střídají informace z Německa o riziku, které představuje maso obsahující nebezpečná antibiotika nebo v případě masa kuřecího, pro změnu, nebezpečné bakterie. Antibiotika se do masa dostala pravděpodobně díky jejich nadužívání při krmení. Právě nadměrně vysoké dávky antibiotik mají zabezpečit rychlejší růst a uspokojující zdravotní stav zvířat, která jsou však zabita dříve, než jsou antibiotika v organismu zvířete odbourána. A aby toho nebylo málo, ze sousedního Polska pro změnu přichází varování týkající se podvodů s posypovou solí, distribuovanou jako jedlou. Spotřebitelé jen mohou čekat, kdy médii proběhne informace o tom, že zboží s obsahem této soli se dostalo i na český trh.
V případě značení a deklarace původu je obrana spotřebitelů relativně snadná, stačí číst etikety jednotlivých výrobků. Další zmiňované problémy jsou závažnější. Odolné bacily, stejně jako zbytky antibiotik, jejichž výskyt v mase zůstává často neodhalen, se mohou přes potravu dostávat do lidského těla. Zvlášť u zdravotně oslabených lidí nebo malých dětí pak díky vytvořené rezistenci již léčba antibiotiky nezabírá. Chce-li se konzument vyvarovat výše zmíněných rizik, existuje řešení. Tím je pečlivý výběr potravin, jejichž původ a způsob produkce je čistý a průhledný.
Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců na situaci reagovala takto: „Možná se to zdá nepopulární a trapné, že neustále opakujeme to stejné, ale máme zde opět problém – který má z našeho pohledu jednoduché řešení – kupujte tuzemské biovýrobky od našich sedláků! Tam si můžete být jisti tím, co jíte.“ Z těchto důvodů usiluje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců o to, aby Češi více spotřebovávali tuzemské biopotraviny, které nepochází z velkochovů, ale naopak z ekologických farem. „Například konzumace biomasa – výběr je na našich farmách široký, není problém sehnat hovězí, jehněčí, vepřové, drůbeží ani např. skopové - je jistě cesta, jak se výše jmenovaným rizikům vyhnout,“ komentovala Kateřina Nesrstová.
Tuzemská ekologická produkce je přísně hlídána řadou nezávislých orgánů a institucí, což zahrnuje i dohled nad tím, že se například antibiotika do krmiva nedostanou. „Ony popravdě ani nejsou potřeba. Při extenzivním způsobu chovu, jakým ekologické zemědělství je, není nutné zdraví zvířat jistit antibiotiky. Zvířata žijí v lepších životních podmínkách a to se přímo odrazí na jejich zdravotním stavu. Všechno totiž souvisí se vším. Zemědělství není průmysl. Vysoká intenzifikace zvířatům ani rostlinám nesvědčí a odráží se to ve finále na zdraví spotřebitelů. Věřím, že i Češi konečně začnou nad tím, co jedí a odkud to pochází, přemýšlet,“ uvedla Kateřina Nesrstová.
Zároveň je zde další možnost, jak se spotřebitel může přesvědčit o kupované kvalitě takříkajíc na vlastní oči. Tím je nákup potravin přímo z farmy, ze dvora. Zvlášť u ekologických sedláků se pak lze přesvědčit, jakým způsobem a v jakých podmínkách chovají například svá zvířata, pěstují plodiny a vyrábí biopotraviny. Nákup ze dvora byl v minulosti zcela běžný, u západních sousedů tradice nebyla přerušena, a je třeba se k osvědčeným principům opět navrátit. Rovněž sami ekologičtí sedláci si zakládají na tom, že u jimi produkovaného zboží se dá přesně dohledat původ, což deklarují i na etiketách.
Podrobný seznam farmářů a zpracovatelů sdružených v PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, včetně kontaktů, naleznete na http://www.pro-bio.cz/cms/adresar.








Kontakt:

Sylva Horáková
PR
pro.bio.pr@email.cz
www.pro-bio.cz
722007795


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 29. 2. 2012 15:31
Kategorie: Zemědělství
Název zdroje: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců je celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství.
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.