Český chlapecký sbor odlétá na konferenci amerických sbormistrů | Tiskovky.info

Český chlapecký sbor odlétá na konferenci amerických sbormistrů

Pozvání, které se neodmítá - tak by se dalo nazvat prestižní hostování Českého chlapeckého sboru z Hradce Králové na výroční konferenci Severní divize Asociace amerických sbormistrů ACDA. Královéhradečtí zpěváci odletí do USA tuto neděli. Kromě dějiště konference v Madisonu ve státě Wisconsin zavítají i do dalších velkých měst v pěti amerických státech. Záštitu nad devítidenní koncertní cestou převzal 1. místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

American Choral Directors Association je organizace, která sdružuje 22 tisíc sbormistrů z celého území Severní Ameriky. Výběr sborů, které mají možnost vystoupit v rámci výročních konferencí, je velmi přísný a už samotné pozvání bývá považováno za velké ocenění nejenom pro sbor, ale i sbormistra. “Měla jsem to štěstí spolupracovat s Jakubem Martincem na mezinárodních festivalech v USA a v České republice a jsem ráda, že možnost slyšet jeho zpěváky koncertní skupiny Českého chlapeckého sboru z Hradce Králové budou mít na konferenci v Madisonu stovky sborových odborníků. Vím, že členové Asociace, stejně jako mnoho dalších posluchačů nejenom v Madisonu, budou nadšeni jejich výkonem,” uvedla Dr. Aimee Beckmann-Collier, prezidentka Severní divize ACDA a zároveň ředitelka sborových studií Drake University v Des Moines v Iowě.

“Náš hodinový koncert na konferenci v Madisonu se uskuteční v překrásném koncertním sále s dokonalou akustikou Overture Center for the Arts. Představa, že do něj zasednou pouze samí sbormistři a hudební odborníci, je pro mě i pro kluky obrovskou výzvou. I když je jistá dávka trémy samozřejmě nezbytná, pro nás je každé takové vystoupení svátkem a velmi se na něj těšíme. Je to nejenom ocenění obrovské snahy kluků, pro které je zpívání prakticky vrcholovým sportem, je to ale i ocenění práce celého týmu lidí, bez kterých by náš sbor nemohl vůbec fungovat,” říká umělecký vedoucí a sbormistr Českého chlapeckého sboru Jakub Martinec. Ten bude zároveň jedním z lektorů a na konferenci vystoupí s přednáškou o sborových tradicích v české hudbě. Sbor na své cestě zavítá do Chicaga, Minneapolis, Madisonu, Philadelphie a New Yorku. “Vždy se snažíme, aby kromě zpívání kluci poznali zemi, kterou jsme navštívili, i z jiné stránky. Určitě se tak podíváme do míst, kudy procházely americké dějiny,” doplňuje sbormistr.

Devítidenní zámořská koncertní cesta, která se uskuteční díky finanční podpoře společnosti Český Aeroholding, není jediným letošním zahraničním účinkováním královéhradeckých zpěváků. “Před několika dny jsme přijali pozvání k účinkování jako hosté festivalu Giuseppe Zelioliho v italském Leccu. Kromě toho čeká letos naše chlapce i cesta do Ruska, Německa, Rakouska a Polska,” vyjmenovává zahraniční destinace ředitel zřizující organizace Pueri Auri, Vladimír Kalina.

Sbor ale nezapomene ani na domácí publikum. Stejně jako v loňském roce připravil cyklus Královéhradecká zastavení a jeho program již představil na svých internetových stránkách. “Hned první zastavení bude velmi netradiční. V pátek 9. března promítne Artové kino Centrál dokument o našich severoamerických koncertních cestách. Projekci sbor sbor samozřejmě otevře krátkým zazpíváním. Zároveň se uskuteční vernisáž výstavy našich fotografií Roberta Černohlávka, Lukáše Veselého a Martina Sedláčka, která bude návštěvníkům Centrálu přístupná po celý měsíc březen,” uzavírá ředitel.

Martin Sedláček
produkční
sedlacek@chlapeckysbor.cz

Vydáno: 3. 2. 2012 8:01
Kategorie: Kultura
Název zdroje: Pueri Auri, o.p.s. (ověřený zdroj [?])
Zřizovatel a zastupující agentura Českého chlapeckého sboru z Hradce Králové.