Lanškroun odmění své mladé reprezentanty už podvacátéprvé | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Lanškroun odmění své mladé reprezentanty už podvacátéprvé


V roce 1991 byla v Lanškrouně poprvé vyhlášena anketa s názvem "Mládež reprezentuje město Lanškroun“. Město jejím prostřednictvím oceňuje mladé lidi, kteří v různých oborech dosáhli úspěchů a tím zviditelnili město, ve kterém žijí. Letos ocení město své reprezentanty už podvacátéprvé.

Jitku Krejčovou, z oddělení školství a kultury jsme požádali, aby zavzpomínala na největší naděje, kterých si „jejich“ město všimlo, když teprve začínali.
„Já sama mám velmi blízko ke kultuře, přesto začnu nejnadějnějšími lanškrounskými cyklisty minulých let: Filip Dietzel - dnes reprezentant ČR na mistrovství světa, Jakub a Tomáš Danačíkovi, Leopold König, Jakub Šperlich a Daniel Turek. Ze sportovců nelze dále zapomenout na šachistu Jana Bernáška, horolezce Martina Šifru, kulturistku Janu Černovskou, kteří dosáhli významných mezinárodních úspěchů.
Mladí lanškrouňáci nejsou ovšem úspěšní jen v oblasti sportu. Flétnistky Marie Havlíčková, Aneta a Markéta Andělovy si pravidelně odvážely první ceny z celorepublikových soutěží, mladý výtvarník Milan Tran získal 1. místo v republice s postupem do celosvětové soutěže za návrh poštovní známky, Iva Šilarová 1. cenu s postupem do světového finále za návrh plakátu pro FAI (mezinárodní letecká společnost). Matěj Brýdl a Jiří Marek, v té době ještě studenti gymnázia, se stali vítězi soutěže JUNIORERB 2009 a JUNIORWEB 2009. Velkého úspěchu v mezinárodních soutěžích vždy dosahují kadeřnice a kosmetičky, ale i mladí mechatronici, studenti SOŠ a SOU Lanškroun.“
„Pro všechny oceněné bylo umístění v anketě motivací k jejich další mimoškolní činnosti. Z některých oceněných se poté, co dospěli, stali špičky ve svém oboru. Ocenění přineslo vždy radost dětem, zároveň bylo i poděkováním rodičům, trenérům a všem, kteří svůj čas věnují práci s dětmi a jejich rozvoji“ vysvětluje účel a smysl ankety starostka Lanškrouna Stanislava Švarcová.

V roce 2012 jsou do ankety prostřednictvím škol, klubů, spolků, ale i rodičů a sourozenců navrženi horolezci (Radovan Šifra, Veronika Scheuerová, Lukáš Doleček a Andrea Pokorná), badmintonisti (Kačka Stehlíková, Michaela Šemberová a Adam Chrobák) za skvělé mezinárodní úspěchy.
Cyklista kadet Michal Schlegel se umístil v Českém poháru (silniční cyklistika) na prvním místě.
Sestry Faltýnkovy získaly první a druhé místo v Lize zemědělských škol v parkurovém skákání.
Studenti David Tribula a Jiří Junek ze SOŠ a SOU Lanškroun zvítězili v celostátní soutěži v elektropneumatice,
Ani letos nezůstali pozadu šachisté: Josef Krátký získal 10. místo na mistrovství evropy, Josef Havelka 3. místo na mistrovství České republiky.
Soutěže mladých vědců České hlavičky 2011 v kategorii Abraxan „Vstupenka do vědy“ pro žáky základních škol zúčastnili žáci ze Základní školy Dobrovského Jan Pavlas, Martin Jílek a Oldřich Moravec se dvěma projekty a obsadili dvě 3. místa.
Kolektiv žáků 4. ročníků ZŠ a MŠ v Dolním Třešňovci zvítězil v celostátní literárně historické a výtvarné soutěži na téma Život, dílo a myšlenkový odkaz J. A. Komenského s názvem „Komenský a my“
V soutěžích celostátních i mezinárodních se skvěle umísťují i lanškrounské mažoretky.
Navržení reprezentanti jsou rozděleni do kategorií dle věku (do 15 a do 19 let) a dle oblastí ve kterých město loni reprezentovali (sport, kultura a soutěže vzdělávacího charakteru).
V současné době se hodnocení dosažených úspěchů věnuje poradní orgán rady města – komise pro výchovu a vzdělávání. Slavnostní vyhodnocení ankety proběhne na lanškrounském zámku ve dnech 27. nebo 29. února.








Kontakt:

Drahomíra Lišková
Referentka kanceláře starosty a tajemníka
drahomira.liskova@mulanskroun.cz
www.lanskroun.eu
465 385 226


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 13. 1. 2012 8:15
Kategorie: Veřejná správa
Název zdroje: Město Lanškroun (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Územně samosprávní celek
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.