Dětský klub Romaňi giľi v Chomutově úspěšně dokončil první polovinu projektu Romský mentor | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Dětský klub Romaňi giľi v Chomutově úspěšně dokončil první polovinu projektu Romský mentor


Romský mentor je projekt, jehož hlavním cílem je přispět k integraci znevýhodněných dětí prostřednictvím realizace volnočasových aktivit z oblasti umění a kultury. Do České republiky jej přinesla organizace Open Society Institute (OSI) z Budapešti a je realizován od letošního roku 2011 občanským sdružením ROMEA.

Do projektu se v letošním roce zapojila také Oblastní charita Most a to přesně s klubem Romaňi giľi, do kterého docházejí děti ve věku povinné školní docházky. Zpěvák a hudebník Kristián Drapák zde děti seznamuje s hudbou, zpěvem a související pohybovou průpravou, s důrazem na tradiční romskou hudbu. Cílem skupiny je vytvoření uměleckého pásma, jehož hlavní náplní má být právě zpěv a tanec.

Od začátku projektu děti procvičovaly zpěv, rytmické cítění a učily se romské a české písně. Výroba vlajek (české, romské a EU) a diskuze o symbolech vlajek či významu jednotlivých písní, obohatila znalosti dětí. Následovalo seznámení s hudebními nástroji a romskými osobnostmi nejen z hudebního prostředí. Průběžně děti procvičovaly zpěv a učily se nové písně. Rozvoj kreativity pomocí výtvarných aktivit také nebyl opomenut. Při mikulášském setkání děti zpívaly písně, které se zatím naučily a na závěr samozřejmě nemohl chybět čert. Poté děti navštívily centrum města a podívaly se na rozsvěcení vánočního stromečku. Posledním předvánočním setkáním, již osmým v řadě se skupina dostala přesně do poloviny své práce. Děti hravou formou procvičovaly znalosti o romské kultuře, které během setkání získaly, kreslily, čím by se v budoucnu chtěli stát, hrály hry a zpívaly. Jako pokaždé skupiny setkání zakončila závěrečným společným pokřikem. Na konci projektu se můžeme těšit na jejich závěrečné vystoupení.

Projekt je plně dotován z OSI Budapešť (Program Arts and Culture) a je realizován v rámci Dekády romské inkluze.

Více informací naleznete na stránkách sdružení Romea či na facebooku pod názvem Projekt romský mentor.








Kontakt:

Iva Hlaváčková
Koordinátorka projektu
romamentor@gmail.com
http://www.romea.cz/sdruzeniromea/
257329667


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 20. 12. 2011 17:13
Kategorie: Studium a vzdělání
Název zdroje: ROMEA (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Sdružení ROMEA je dobrovolným, nevládním, neziskovým sdružením občanů a právnických osob, které spojuje podpora boje proti rasismu, rozvíjení dodržování lidských práv, napomáhání k rozvoji demokracie a tolerance ve společnosti. Základním posláním je sdružovat zejména mladé občany romské a české národnosti, kteří chtějí pomáhat romskému a českému národu ke zlepšení jejich vzájemného soužití.
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.