Na lanškrounském sídlišti se přemnožily kočky | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Na lanškrounském sídlišti se přemnožily kočky


Na lanškrounském sídlišti Dvorské Lány je aktuálním námětem diskuzí přemnožení toulavých koček. Soužití lidí a zvířat, která používají jako své záchody dětská pískoviště a mohou přenášet některé nebezpečné choroby, neřeší jen Lanškroun. I v dalších městech žijí toulavé kočky především na sídlištích, v areálech nemocnic, škol, jídelen, v křoví a vnitroblocích činžovních domů.

Nekastrované kočky bez domova se na ulici nekontrolovaně množí. Přemnožení koček napomáhají i obyvatelé měst, kteří se o kočky starají, krmí je. Někteří obyvatelé Dvorských Lánů kočkám v současné době vyrábí bedničky na zimu, které umisťují na veřejná prostranství mezi panelovými domy.
Dalším obyvatelům sídliště kočičí sousedé vadí. Je to především proto, že kočky své exkrementy s oblibou zahrabávají do pískovišť a záhonů a při mrouskání bývají velmi hlučné. Lidé, kteří se o toulavé kočky starají, neudržují na místech, kde kočky krmí, pořádek, zanechávají tam plastové a papírové misky, zbytky jídel a další odpadky. Tato smetiště pak lákají potkany.
Město Lanškroun hledá cesty, jak řešit problémy přemnožených toulavých koček. Pomoci chce i vrátit na sídliště dobré sousedské vztahy mezi občany, kterým kočky vadí a ty, kteří se o ně starají.
Vedoucí odboru životního prostředí Bc. Petra Juřinová na otázku, jak dále postupovat odpověděla: „Jako nejlepší se samozřejmě jeví varianta umístit kočky do útulku a poskytnout jim tak nejlepší péči. Město Lanškroun však nemá kočičí útulek, kam by se daly opuštěné kočky umístit s tím, že o ně bude dobře postaráno a časem pro ně bude nalezen nový domov.“
Další z možností řešení je regulace populace těchto zvířat. Petra Juřinová doplňuje: Město Lanškroun v nejbližších týdnech zajistí odchyt toulavých koček v lokalitě Dvorské Lány. Kočky dá vykastrovat a vrátí je zpět do jejich původní lokality. Pomoc nabídli městu i někteří občané, kteří již nyní projevili zájem o některé z vykastrovaných koček.
Vedoucí odboru životního prostředí zároveň připomněla i riziko, že se mezi toulavé kočky může dostat i kočka, která majitele má a kterou by nebylo žádoucí vykastrovat. Proto bude plánovaný odchyt koček avizován všemi možnými komunikačními kanály.
Mgr. Stanislava Švarcová, starostka města uvedla: Náklady spojené s odchytem, kastrací a očkováním koček bude muset město uhradit ze svého rozpočtu, přesné náklady zatím nejsou spočítány, ale celá akce by měla podle předběžných odhadů stát v první fázi minimálně 20 tis. Kč. Věřím, že občané, kterým je toulavých koček líto a v rozporu se zákonem kočky krmí, tuto akci přijmou a ocení stejně, jako se s návratem očkovaných a vykastrovaných koček zpět na sídliště smíří ti, kterým je soužití s kočkami nepříjemné.
Je totiž nutné, aby se kočky měly po odchytu a kastraci kam vrátit. Město nemůže odchytávat kočky, které by pak nemohlo vypustit zpět.








Kontakt:

Drahomíra Lišková
Referentka kanceláře starosty a tajemníka
drahomira.liskova@mulanskroun.cz
www.lanskroun.eu
465 385 226


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 9. 11. 2011 18:22
Kategorie: Veřejná správa
Název zdroje: Město Lanškroun (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Územně samosprávní celek
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.