Zdechovský: Norsko by se mělo učit od Znojma, jak se starat o rodiny | Tiskovky.info

Zdechovský: Norsko by se mělo učit od Znojma, jak se starat o rodiny

STÁHNOUT image (9).jpg (maximální velikost 0,5 MB)

Znojmo – Zatímco sociální úřad Barnevernet v Norsku biologickým rodinám odebírá děti, Oblastní charita ve Znojmě v rámci služby Rodinný sociální asistent pomáhá sociálně slabým udržet rodinu pohromadě.

V pondělí 25. května přijel europoslanec Tomáš Zdechovský do Znojma, aby se osobně přesvědčil, jak služba funguje. Na Znojemsku se Charita stará o necelých padesát rodin, které díky asistentské pomoci mohou vychovávat své děti v biologických rodinách.
„Charita vychází z filozofie, že dětem je nejlépe u svých biologických rodičů. Udrží rodinu tam, kde by bez pomoci hrozila ústavní péče o děti. Není to o tom, že za rodinu vše udělají, ale o tom, že rodiče naučí postarat se o sebe a o své děti,“ ocenil europoslanec Zdechovský velmi dobrou práci pracovníků Charity. Sociálně slabé rodiny jsou náchylné k exekucím materiální nouzi. Díky službě Rodinný sociální asistent se naučí nejen vyřídit si potřebné dokumenty na úřadech, ale naučí se také základním sociálním dovednostem jako je například vaření či zajištění si obživy.
„Rodina musí samozřejmě chtít pomoc. Nechceme za ně převzít jejich zodpovědnost, ale naučit je postarat se o sebe a o své děti. Přesně to vystihuje přísloví – nedám ti rybu, ale naučím tě ryby chytat,“ popisuje Ludvík Mihola ze znojemské Charity a dodává, že se jim podařilo zachovat fungující rodiny.

Přestěhovali se ze Znojma na vesnici a začali chovat králíky
Tomáš Zdechovský navštívil v Boroticích u Znojma rodinu Svobodových. Ti se za pomoci znojemské Charity přestěhovali z města a naučili se chovat králíky pro svoji obživu. Jejich děti chodí školy a znovu začaly slavit Vánoce i narozeniny. „Rodinné pouto je velmi důležité. To, co dá dítěti rodina, nikdo nenahradí. Je potřeba rodinám pomáhat a podporovat je, naučit je starat se o děti a ne je odebírat jako to mají nastavené v Norsku. To je absolutně zcestné a vymyká se to zdravému rozumu,“ zdůraznil Zdechovký, který přispěl na školní obědy pro děti rodiny Svobodových. Charita totiž provozuje také sběr šatů a hraček. Nejen, že ošacení a hračky najdou své další uplatnění, ale navíc ještě pomohou potřebným rodinám žít normální život.

Znojmo představím v Norsku jako příklad péče o rodiny, říká Zdechovský
Na sobotu 30. května zažije řada evropských metropolí demonstrace proti praktikám norské sociálky a úřadů. Na velkou demonstraci se chystají organizátoři i v Praze na Hradčanském náměstí, odkud se průvod vydá před norskou ambasádu demonstrovat proti tamním praktikám. Vlnu největšího odporu zvedla možná adopce dětí Michalákových.
„Demonstrovat se bude nejen v Praze, Brně, Londýně, Oslu, Moskvě, Vilniusu, Varšavě, Dublinu, Bratislavě. Já se zúčastním demonstrace přímo v Norsku,“ prozradil europoslanec Tomáš Zdechovský s tím, že dne 2. června se uskuteční ohledně případu paní Michalákové a dalších rodičů veřejné slyšení také v Evropském parlamentu.

Eva Fruhwirtová
senior manager
info@commservis.com

Vydáno: 25. 5. 2015 23:49
Kategorie: Společnost a životní styl
Název zdroje: Agentura Commservis.com (ověřený zdroj [?])
Komunikační a public relations agentura specializující se manažerské vzdělávání, public relations, krizovou komunikaci a mediální obhajoby, politickou komunikaci, outdoor/teambuilding, tvorbu marketing strategií, image, výzkumy a analýzy. Jazykové kurzy pro firmy, instituce a manažery: angličtina, němčina, italština, francouzština, španělština ve třech úrovních pokročilosti.