„Zastoupení komunálních politiků z menších měst a okrajových částí je prospěšné celému kraji.“ | Tiskovky.info

V čele města Hlinska je již dva roky PhDr. Magda Křivanová. Po mnoha mužích si Hlinečtí do svého čela zvolili ženu, která měla již politické zkušenosti, dokázala vždy bez problému vycházet se členy jiných politických stran a v současnosti působí i v krajském zastupitelstvu.

Magda Křivanová do aktivní politiky vstoupila v polovině 90. let. Hlavním impulsem pro ni byly osobní vztahy k tehdejším členům hlinecké Občanské demokratické strany a také ji k tomu vedla potřeba veřejně se přihlásit k postojům, které ji od dětství vštěpovali rodiče a ve kterých se po revoluci jen utvrdila. „Byly pro mě pouze dvě alternativy, ODS nebo ODA. Myslím, že ke konečnému rozhodnutí tehdy přispěli, kromě rodinného zázemí, lidé, kteří v místní ODS již byli a kterých jsem si vážila včetně tehdejšího starosty Hlinska Jaroslava Štorka.“ Velkým morálním vzorem jí byl i jeho bratr Jiří, pražský evangelický farář, k jehož rodině ji vázalo dlouholeté rodinné přátelství.
Než se stala starostkou, byla po čtyři roky 1. místostarostou a před tím radní města Hlinska. Její původní profese je spojena s historií a lidovou architekturou. Patnáct let strávila ve skanzenu na Veselém Kopci a v hlineckém Betlémě. „Nejprve jsem si zažila každodenní realitu, řešení drobných i velkých problémů, teprve poté jsem byla připravena řešit zásadní otázky, které náleží ke komunální i krajské politice.“
Jako místostarostka měla za úkol dovést do zdárného konce výstavbu domova důchodců v Hlinsku za téměř 140 miliónů korun. „Přes počáteční euforii, že Hlinsko bude mít tolik potřebné zařízení, jsem velmi rychle pochopila, že realita je úplně jiná a že si při této akci opravdu prověřím, kam sahají moje psychické i fyzické síly.“ Vše se po mnoha problémech podařilo a v lednu roku 2008 byl za účasti stávajícího hejtmana Ivo Tomana slavnostně otevřen Domov seniorů Drachtinka. „Když přišli první spokojení klienti, bylo to pro mě velkým zadostiučiněním za všechny probdělé noci i následné zdravotní komplikace.“
Po nástupu do úřadu starostky na ni čekala řada dílčích úkolů spojených s chodem města, kvalitou života občanů i prezentací Hlinska v rámci Pardubického kraje a celé České republiky. Jako prioritu si stanovila vybudovat nebo alespoň připravit k realizaci víceúčelové kulturní zařízení, které Hlinsko v minulosti nikdy nemělo. Tento nedostatek vidí jako handicap města. „Nyní již máme projektovou dokumentaci a vše potřebné pro žádost o finanční podporu z evropských fondů a s napětím budeme očekávat výsledky hodnotící komise na jaře roku 2009.“
Jak se cítí v křesle starosty, respektive starostky? „Ačkoli k feministkám rozhodně nepatřím, musím přiznat, že jsem jako první žena v čele hlinecké radnice chtěla dokázat, že i ‚ženská a ještě k tomu blondýna‘ to zvládne stejně dobře jako její mužští předchůdci.“ Rozhodla se dokázat, že politika neznamená jen peníze, aroganci a známosti, ale že je to náročná práce, ve které hraje morálka a osobní příklad důležitou roli.
Podařilo se jí zajistit městu několik významných investic nebo reorganizovat chod a práci městského úřadu. „Pro mě osobně je největším úspěchem vědomí, že mohu pomáhat lidem, kteří to opravdu potřebují, a svým konáním mohu být prospěšná našemu městu. Přiznávám, že jsem velký patriot.“
Do konce volebního období jí zbývají dva roky. Čeká ji ještě práce na infrastruktuře města nebo také vybudování podmínek pro masivnější výstavbu rodinných domů. „I přes nízkou nezaměstnanost bych ráda podporovala vytvoření nových pracovních míst, velkou příležitostí je, dle mého, oblast služeb a podnikatelských aktivit spojených s celoročním cestovním ruchem, stejně jako úzká spolupráce s místními firmami. Mým osobním přáním je vrátit městu druhou střední školu nebo alespoň studijní obor, který by byl alternativou klasickému, a podotýkám velmi dobrému, hlineckému gymnáziu.“ Také se bude soustavně věnovat otázkám zdrojů pitné vody pro město Hlinsko a boji o to, aby opět fungovala úpravna vody Hamry.
Magda Křivanová se ale rozhodně nevyhýbá ani drobným denním povinnostem. Naopak. „Nejpříjemnější na mé práci je oddávat zamilované a vítat miminka, to za práci ani nepovažuji, to je potěšení. Stinnou stránkou každodenního života však je, že nemám tolik času, kolik bych chtěla, na své blízké.“
Problémem veřejných funkcí bývá i to, jak se vyrovnat s názory okolí. Za stejnou věc někteří chválí, jiní kritizují. „Někdy mám radost, že jsem po dlouhém a náročném snažení pro město něco získala a „odměnou“ jsou zloba a ataky ze strany některých lidí. Všechno je špatně a všichni na radnici jsme neschopní. Tehdy nejprve vzteky málem puknu a poté přichází pocit obyčejné lítosti. Je však pravdou, že člověk v politice s tímto musí počítat a umět se velmi rychle vyrovnat s realitou. Na druhou stranu od mnoha našich občanů vnímám podporu, najdou se i tací, kteří mi poděkováním nebo kytičkou dodávají obrovskou sílu pracovat nadále. Všechna námaha, problémy i osobní odříkání jsou tímto okamžikem smazány. To je přesně ono, proč tuto práci dělám ráda a proč mi stojí za to se za Hlinsko a hlinecké prát.“
V Hlinsku vyhrála v minulých komunálních volbách výrazně ODS, po volbách zde vznikla koalice s KDU-ČSL, US-DEU a nezávislými kandidáty. „Domnívám se, že naše vztahy jsou velmi korektní.“
Magda Křivanová také působí ve stávajícím zastupitelstvu kraje. „Jsem přesvědčena, že zastoupení komunálních politiků z menších měst a okrajových částí je prospěšné celému kraji, neboť jsme schopni reagovat na řadu věcí z pohledu posledního řadového občana v kraji a také nejsme zatíženi optikou krajského centra (myšleno v dobrém slova smyslu).“ Věnovala se oblasti školství, ale zajímá se i o oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu. Vzpomeňme její původní profesi historičky v Souboru lidových staveb Vysočina. „Ráda bych se věnovala této oblasti, protože mám letité znalosti oboru a nyní i praktické zkušenosti z oblasti politiky.“
Zda dostane možnost pokračovat ve své práci v krajském zastupitelstvu a dále ve prospěch kraje využívat zkušeností z pozice starostky města Hlinska, závisí na výsledcích voleb do krajského zastupitelstva. Na kandidátní listině je pátá.

Pavel Uhlíř
regionální manager
info@ods-pce.cz

Vydáno: 6. 10. 2008 16:20