Významné mezinárodní ocenění práce Krajské knihovny Karlovy Vary s handicapovanými | Tiskovky.info

V úterý 2. prosince 2009 ve večerních hodinách se v londýnském Victoria and Albert Museum konalo slavnostní předávání cen v rámci soutěže JODI AWARDS 2009 (www.jodiawards.org.uk.), která oceňuje nejlepší počiny na poli zpřístupňování kultury handicapovaným prostřednictvím digitálních technologií. Krajská knihovna Karlovy Vary obdržela prestižní ocenění v kategorii – Digitální přístup on-line.

Krajská knihovna nabízí informace pro handicapované, zejména pro neslyšící a nevidomé na svých webových stránkách. Na samostatných záložkách, určených těmto znevýhodněným skupinám, jsou vždy aktuálně publikovány všechny dostupné služby knihovny pro tyto cílové skupiny, vč. on-line přístupu do katalogu knihovny. Zveřejněn je zde také seznamu titulů z knihovního fondu, svým zaměřením či určením vhodný pro neslyšící a nevidomé. Zájemci zde mohou najít plánované akce, např. literární besedy pro nevidomé či přednášky a kurzy tlumočené do českého znakového jazyka.
Zcela unikátní službou, nabízenou krajskou knihovnou, je komunikace knihovnic krajské knihovny s neslyšícími v české znakovém jazyce. Velký ohlas v rámci soutěže zaznamenalo právě uvítání uživatelů v českém znakovém jazyce jednou z knihovnic, které je na stránkách pro neslyšící umístěno (http://www.knihovna.kvary.cz/cs/pro-navstevniky/pro-neslysici55/)

Práce s handicapovanými skupinami uživatelů má v Krajské knihovně Karlovy Vary dlouholetou tradici. Krajská knihovna je jednou z cca 10 knihoven v celé ČR, které poskytují handicapovaným služby prostřednictvím speciálního oddělení. Již 15 let funguje Oddělení pro handicapované. Knihovna také dlouhodobě aktivně spolupracuje s neziskovými organizacemi, například s Klubem neslyšících a hluchoněmých v Karlových Varech, s Tyfloservisem, Tyflocentrem, s o.s. Nejste sami či s Ústavem sociálním péče pro mentálně postižené v Mariánské.

Oddělení pro handicapované nabízí svým klientům řadu zajímavých služeb. Tlumočené přednášky, exkurze po knihovně, počítačové kurzy či kurzy trénování paměti jsou velmi oblíbené a uživateli vyhledávané. Pro nevidomé je připraven rozsáhlý fond zvukových knih či sbírka kompenzačních pomůcek. Nevidomí si navíc mohou zdarma půjčit radiomagnetofon k domácímu přehrávání zapůjčených zvukových knih. Knihovna též pravidelně organizuje aktivity pro mentálně postižené osoby. Velký zájem z řad veřejnosti je též o kurzy českého znakového jazyka. Většina uvedených aktivit je financována z projektů podpořených granty, či díky sponzorským darům partnerských organizací. Bez této finanční pomoci by nebylo možno tyto služby nabízet a realizovat.

O soutěži JODI AWARDS
Tyto ceny rozdává organizace Jodi Mattes Trust, oceňuje přístup ke kultuře prostřednictvím digitálních technologií. Cena je holdem Jodi Mattesovi (1973-2001), neúnavnému bojovníku za přístup postižených osob ke kultuře. Do soutěže se mohou přihlásit muzea, galerie, knihovny, archivy atd. Ceny jsou udělovány od roku 2003.

Michaela Němcová
Public Relations
sekretariat@knihovnakv.cz

Vydáno: 3. 12. 2009 12:27
Kategorie: Auto-moto
Název zdroje: Krajská knihovna Karlovy Vary (ověřený zdroj [?])
Multifunkční informační centrum regionu.
Rozsáhlý knižní fond (beletrie, literatura pro děti, naučná literatura, cizojazyčná literatura, periodika, mapy) půjčování hudebních CD, DVD se zlatým fondem české kinematografie, speciální fond pro nevidomé (zvukové knihy), speciální fond pro neslyšící (motivační filmy, filmy s titulky pro neslyšící, knižní fond), speciální balneologický fond vč. historických titulů).

Pro registrované čtenáře je v knihovně internet zdarma a celý prostor knihovny je opatřen také bezdrátovým internetem (Wi-fi).