Výzkum: Ježíšek porazil Dědu Mráze i Santu na plné čáře | Tiskovky.info

Výzkum: Ježíšek porazil Dědu Mráze i Santu na plné čáře

STÁHNOUT Ježíšek_Focus_2013 (2).pptx (maximální velikost 0,5 MB)

Brno/Hradec Králové – Vánočním tradicím v českých domácnostech jednoznačně dominuje dárkonoš Ježíšek. Ten rozdává dárky v rodinách 92 % respondentů. Podíl jeho „konkurentů“ je zanedbatelný - Děda Mráz 0,6 %, Santa Claus 0,3 %. Ukázal to výzkum sociologické agentury Focus, kterého se v minulých dnech zúčastnilo 966 obyvatel České republiky starších 18ti let.

„Ježíšek zvítězil na plné čáře u všech skupin obyvatel České republiky bez ohledu na pohlaví, vzdělání nebo velikost města, kde žijí,“ komentoval výsledky výzkumu sociolog David Surý z agentury Focus. Ten dále zjistil, že v 6 % domácností naděluje dárky někdo jiný, jehož totožnost bohužel neznáme. 1 % dotázaných uvádí, že se v jejich domácnosti Vánoce vůbec neslaví.

Santa Claus v reklamách vadí především starším lidem
Výzkumníci se dále dotazovali, zda lidem v České republice vadí používání postavy Santy Clause v předvánoční reklamě. Téměř polovina respondentů (44 %) uvedla, že ano. Čtvrtině respondentů taková reklama nevadí a třem desetinám je to jedno. Negativní postoj vyjadřují především starší respondenti a důchodci, názory se naopak nediferencují podle pohlaví či vzdělání dotázaných.

Ježíšek prožívá obrovskou renesanci
Nástup Ježíška za posledních pět let v České populaci potvrzuje i Tomáš Zdechovský, spoluzakladatel akce Zachraňte Ježíška. Podle Zdechovského zažívá dárkonoš Ježíšek za posledních několik let obrovskou renesanci nejen v českých domácnostech, ale i u reklamních tvůrců. Podíl lidí, kteří v podobných výzkumech preferují Ježíška, se za posledních 5 let zvýšil téměř o pětinu (19 %).
„Především v posledních třech letech se stále více objevuje Ježíšek jako ten, kdo nosí našim dětem dárky. Lidé se daleko více vrací k českým tradicím a zvykům,“ uzavřel Tomáš Zdechovský. Iniciativa Zachraňte Ježíška existuje již 5 let a má na facebooku přes 40.000 příznivců.
Eva Fruhwirtová

Kontakt: Mgr. Tomáš Zdechovský, tel. 774 888 300, e-mail: zdechovsky@commservis.com
Mgr. David Surý, tel. 775 304 851, e-mail: sury@focus-agency.cz

Tomáš Zdechovský
Jednatel
info@commservis.com

Vydáno: 21. 12. 2013 13:02
Kategorie: Společnost a životní styl
Název zdroje: Agentura Commservis.com (ověřený zdroj [?])
Komunikační a public relations agentura specializující se manažerské vzdělávání, public relations, krizovou komunikaci a mediální obhajoby, politickou komunikaci, outdoor/teambuilding, tvorbu marketing strategií, image, výzkumy a analýzy. Jazykové kurzy pro firmy, instituce a manažery: angličtina, němčina, italština, francouzština, španělština ve třech úrovních pokročilosti.