Vyhodnocení informační kampaně pro spotřebitele | Tiskovky.info

Vyhodnocení informační kampaně pro spotřebitele

K 31. lednu 2010 bude ukončena 3-měsíční informační kampaň pod názvem „Rady spotřebitelům během vánočního nakupování“ organizovaná SOS - Sdružením obrany spotřebitelů, o.s. a společností TÜV SÜD Czech s.r.o. Tříměsíční kampaň byla rozdělena do 7 tematických bloků zaměřených na poskytování bezplatných informací o právech spotřebitelů.

Informační kampaň byla záměrně rozvržena do období, spojeného s největším nakupováním potravin, spotřebního zboží a zimních dovolených. Kampaň probíhala prostřednictvím 327 LCD obrazovek v 9 obchodních centrech v celé České republice a na 40 projektových plátnech v 10 stanicích pražského metra. Z témat týkajících se bezpečnosti potravin, elektrických spotřebičů, povinnostech provozovatelů cestovních kanceláří a e-shopů, poskytovatelů spotřebních úvěrů, rizicích při nákupu zábavní pyrotechniky a možnostech reklamací a vracení nevhodně zvolených dárků, se spotřebitelsky nejzajímavějšími ukázala 3 témata: „Jak si vybrat cestovní kancelář pro zimní dovolenou“(1. téma, 45.-46.týden 2009), „Jak se nenechat oklamat při nákupu přes internet“ (6. téma, 53.týden 2009-2.týden 2010) a „Jak se na Silvestra nezranit pyrotechnikou“(4. téma, 50.-51.týden 2009), [řazeno dle monitoringu sledovanosti webových stránek obou společností v daných týdnech a počtu soutěžících]..

„Důvodem pro zahájení společné kampaně a výběr uvedených témat byly dotazy spotřebitelů, se kterými se SOS neustále setkává v oblasti nákupu zboží a služeb, a tedy i případných reklamací. Z charakteru dotazů spotřebitelů je stále patrná neznalost vlastních práv a současně povinností firem týkající se výroby a prodeje bezpečného a zdravotně nezávadného produktu či spolehlivé služby. Prostřednictvím kampaně jsme získali nejen zpětnou vazbu na spotřebitelsky nejzajímavější témata, ale s ohledem na počet dotazů, množství a charakter chybných odpovědí účastníků doprovodné soutěže jsme se rozhodli pro využití dalšího komunikačního kanálu – tentokrát s možností interaktivních diskuzí – internetového portálu www.facebook.com. Ačkoli jsme stránku SOS založili počátkem prosince, k 27. 1. 2010 máme již 412 fanoušků“, říká tiskový mluvčí SOS Jan Mišurec.

Úspěšnou akcí spojenou s každým jednotlivým tématem kampaně byla soutěž s dotazy připravenými odborníky obou organizací. Každá z nich vyžadovala odpovědi na 6 dotazů s možností výběru správné odpovědi ze 4 možných. Soutěže se zúčastnilo více než 1800 spotřebitelů, výherci obdrželi od organizátorů kampaně mp3 přehrávače.

Kampaň doprovázely odborné články v SOS magazínu a TÜV SÜD Journalu Česká republika, na webech obou společností probíhaly on-line chaty vedené s odborníky z TÜV SÜD Czech (témata: 1. bezpečnost elektrických spotřebičů, 2. spolehlivost a finanční stabilita cestovních kanceláří). V návaznosti na zájem o vybraná témata obě společnosti rozhodly o vydání 4 brožur s radami pro spotřebitele, a to v průběhu první poloviny roku 2010.

Za mediální podporu patří poděkování všem redaktorům, kteří zmiňovaná témata spotřebitelům dále přibližovali, společnosti Mediafax s.r.o. a FILIP Media a.s.

Jan Mišurec DiS
Tiskový mluvčí SOS
misurec@spotrebitele.info

Vydáno: 28. 1. 2010 12:02
Kategorie: Auto-moto
Název zdroje: SOS - Sdružení obrany spotřebitelů, o.s. (ověřený zdroj [?])
Přední česká spotřebitelská organizace, která poskytuje zdarma poradenství ve svých poradnách ve všech krajích ČR a také na svém webu. SOS také provozuje poradenskou linku na čísle 900 08 08 08, kde hovor stojí 8 korun za minutu.