Vyhlášení 21. ročníku soutěže „Ceny Jindřicha Chalupeckého“ | Tiskovky.info

Vyhlášení 21. ročníku soutěže „Ceny Jindřicha Chalupeckého“

Společnost Jindřicha Chalupeckého vyhlašuje soutěž o Cenu Jindřicha Chalupeckého pro rok 2010. Soutěž je určena pro mladé výtvarné umělce, občany České republiky, kteří do konce roku 2010 nepřekročí věk 35 let.

Na základě stanov Společnosti Jindřicha Chalupeckého se může zájemce přihlásit sám (do 31. května 2010) nebo být nominován. Společnost Jindřicha Chalupeckého oslovila odborníky v oboru současného umění, aby do 30. dubna 2010 nominovali 3 adepty na cenu. Společnost vyzve nominované umělce, aby v soutěžním termínu dodali portfolio na CD. Letos poprvé lze přihlášku vyplnit a podat také přímo po internetu.

Mezinárodní komise vybere 15. června 2010 finalisty ceny. Výstava finalistů proběhne od 4. listopadu 2010 do 15. ledna 2011 v Centru současného umění Dox v Praze - Holešovicích. Laureát pro letošní rok bude vybrán v průběhu výstavy a slavnostní ceremoniál a předání ceny se uskuteční 23. listopadu 2010.
Ve stejném termínu se bude také v centru DOX konat výstava všech dosavadních laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého – Vítězové 1990-2009, kdy budou představeny práce dosavadních 20 nositelů ceny. K výstavě bude vydán reprezentativní katalog shrnující dvacet let existence soutěže. Třetí výroční výstavou se stane historické připomenutí osobnosti Jindřicha Chalupeckého.
K výročí založení Společnosti Jindřicha Chalupeckého se rovněž připravuje rozhlasový a televizní dokument.

Laureát pro rok 2010 získá:
Vítěz obdrží padesát tisíc korun na svůj další umělecký rozvoj, šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku a jedno sto tisíc korun na realizaci výstavy, projektu nebo katalogu.

Přihlášky a dokumentace prací na CD se přijímají nejpozději do 31. května 2010 na adrese: Společnost Jindřicha Chalupeckého, Národní 11
110 00 Praha 1.

Přihlášku a více informací o soutěži najdete na: www.cjch.cz; tel.: 777553652 nebo na emailové adrese: lenkalindaurova@cjch.cz, lenkalindaurova@gmail.com.

Nominátoři: Richard Adam, Gabriela Bukovinská, Martin Dostál, Olga Dvořáková, Richard Fajnor, Marcel Fišer, Vít Havránek, Ludvík Hlaváček, Aleš Hudeček, Kacha Kastner, Michal Koleček, David Kulhánek, Petr Kvíčala, Petr Lysáček, Olga Malá, Michal Mánek, Martina Pachmanová, Marek Pokorný, Michael Rittstein, Milena Slavická, Michal Škoda, Jiří Valoch, Simona Vladíková, Dušan Záhoranský, Jan Zálešák

Složení odborné poroty pro rok 2010:
Susanne Altmann, nezávislá kurátorka, Německo
Elizabeth M. Grady, nezávislá kurátorka, USA
Joanna Mytkowska, ředitelka Muzea moderního umění ve Varšavě, Polsko
Mira Keratová, nezávislá kurátorka, Slovensko
Pavel Liška, rektor VŠUP, Česká republika
Martin Mainer, umělec, Česká republika
Ondřej Chrobák, kurátor Galerie středočeského kraje, Česká republika

Spolupořadatelé: Trust for Mutual Understanding, Foundation for Civil Society a Centrum současného umění DOX, Praha
Mediální partneři Ceny Jindřicha Chalupeckého: Respekt, E 15, Český rozhlas 3 Vltava, Art & antiques
Za podpory Ministerstva kultury ČR a Magistrátu hlavního města Prahy