Pod Pavlovem závodila tisícovka draků | Tiskovky.info

Pod Pavlovem závodila tisícovka draků

Pavlov/Brno, 18. 7. 2011 - Rekordní účast pádlujících posádek přinesl jubilejní 5. ročník Pálavského festivalu dračích lodí, který se uskutečnil o tomto víkendu na Mušovském jezeře pod Pavlovem. Na start se postavilo celkem 54 lodí, tedy více jak tisícovka draků. „Je to zatím nejvyšší počet posádek, který kdy startoval na závodě v rámci domácí soutěže Grand Prix. Podařilo se nám tak vytvořit nový český rekord,“ dodal viceprezident dračích lodí a pořadatel závodu Zdeněk Janeček.

Soutěž Grand Prix je určena pro amatérské posádky, party přátel a známých nebo třeba firemní týmy. Řada závodníků, tak měla v dračí lodi svou premiéru. Právě začátečníkům patřilo také sobotní dopoledne, kdy byla připravena akční trať na 200 metrů. V kategorii FUN závodilo celkem 24 týmů, které soupeřily o postup do odpoledního hlavního závodu Grand Prix. Finále už patřilo ostříleným posádkám, pro vítězství na krátké trati si nakonec dojela slovenská posádka Dračia Légia Trenčín, která o několik setin vteřiny porazila tým Dragon Force Přerov.

Dramatické momenty připravil závodníkům i divákům nedělní závod na 1 kilometr, který se jezdí na otáčky. Silný vítr zvedl velké boční vlny, několik posádek tak právě při otáčkách nabralo do lodi tolik vody, že šly doslova ke dnu. Náročný závod prověřil také technické zdatnosti kormidelníků, které přijel do Pavlova podpořit i několikanásobný mistr světa a Evropy v rychlostní kanoistice a trenér české reprezentace dračích lodí Petr Procházka. „Úlohou kormidelníka je samozřejmě udávat směr lodi. Ovšem ve chvílích, kdy jsou silné boční vlny, musí hlavně udržet loď rovně, aby se nenahnula na jednu stranu a nenabrala zbytečně vodu. Kormidelník stojí na lodi rozkročmo, aby cítil její pohyb, když vidí, že se loď naklání, opře se o kormidlo a přidá sílu, aby ji vyvážil. Samozřejmě to není vždycky jednoduché, ale všichni naši kormidelníci jsou zkušení kanoisté,“ objasnil Petr Procházka, který se v srpnu chystá s českou reprezentací na Mistrovství Evropy klubových posádek v Kyjevě.

Vítězem nedělního závodu na dlouhou trať se stal tým Dračí dech Hranice, druhé místo připadlo opět posádce Dragon Force Přerov. Součástí Pálavského festivalu byl také závod ženských posádek, kterých startovalo šest, absolutním vítězem na obou tratích se stal tým Dalmatinek z Přerova.

Záštitu nad Pálavským festivalem dračích lodí převzal senátor Ing. Josef Hajda.
Fotogalerie závodu, autor Martin Haleš: http://www.martinhales.com/gallery/draci_lode_palava_7_2011/index.html

Dračí loď je nepřehlédnutelná, měří 12,5 metru a váží okolo 250 kilogramů. Na přídi je ozdobena dračí hlavou a na zádi dračím ocasem. Posádku tvoří 18 - 20 pádlujících osob, po deseti na každé straně. Každá loď má svého kormidelníka a bubeníka, který udává rytmus pádlování. Dragonboating pochází z Číny, kde má 2000letou tradici a závody jsou zde symbolem vlastenectví a morální jednoty.

Soutěži Dragon Boat Grand Prix 2011 se skládá z 2 samostatných soutěží, ČESKÉ NÁRODNÍ LIGY DRAČÍCH LODÍ a MORAVSKÉ NÁRODNÍ LIGY DRAČÍCH LODÍ (tzv. divize západ a východ). Za umístění v každém absolvovaném závodě získává posádka body, které se jí počítají jak pro pořadí v lize, tak i do pořadí DBGP. V lize se započítávají všechny bodové zisky v absolvovaných závodech, pro celkové pořadí v DBGP se počítá 10 nejlepších bodových zisků (nezávisle na tom, jestli je to závod v Čechách nebo na Moravě).

Dle celkového pořadí DBGP po odjetí závodů obou dílčích soutěží má pak 24 nejlepších týmů právo startovat ve finálovém závodě společně s posádkami Českého Poháru a bojovat jak o titul Mistra ČR, tak o celkové vítězství v DRAGON BOAT GRAND PRIX. Více také na www.dragonboat.cz

RNDr. Zdeněk Janeček
M: 737 288 337
bob@dragonboat.cz
www.pavlof.cz

Jana Běhalová
PR manager
media.pavlof@email.cz

Vydáno: 18. 7. 2011 16:51
Kategorie: Zábava
Název zdroje: Pavlof s.r.o. (ověřený zdroj [?])
Sport & corporate events & teambuilding.
Oficiální partner České asociace dračích lodí. http://www.pavlof.cz/