Počet insolvenčních návrhů v ČR ke konci října vzrostl na 12.475 | Tiskovky.info

Počet insolvenčních návrhů v ČR ke konci října vzrostl na 12.475

Praha – Počet insolvenčních návrhů v České republice za deset měsíců letošního roku činil 12.475, a přesáhl tak o 5287 jejich počet za stejné období 2009. V samotném letošním říjnu bylo podáno 1490 insolvenčních návrhů, což je letos největší počet za měsíc. Na nárůstu se podílelo 1018 insolvenčních návrhů fyzických osob, tedy nejvyšší měsíční počet v historii. ČTK o tom dnes informovala společnost Creditreform.

Společnost Creditreform očekává, že počet insolvenčních návrhů dosáhne letos 15.500. Hlavní podíl na více než 50procentním očekávaném nárůstu proti roku 2009 budou mít insolvenční návrhy fyzických osob. „Zde předpokládáme meziroční nárůst o 140 procent. Počet insolvenčních návrhů právnických osob bude na úrovni roku 2009,“ odhadla firma.

Na právnické osoby bylo podáno v říjnu 472 insolvenčních návrhů. Zhruba polovina jich končí prohlášením úpadku. Jeho řešení je možné buď konkurzem, nebo reorganizací. Konkurz spočívá v tom, že na základě rozhodnutí o jeho prohlášení jsou zjištěné pohledávky věřitelů poměrně uspokojeny. Konkurzů bylo v říjnu prohlášeno 117. Za deset měsíců letošního roku počet konkurzů vzrostl meziročně o necelá tři procenta.

Počet insolvenčních návrhů fyzických osob byl v říjnu opět rekordní. Až v letošním roce se tak podle Creditreform naplno projevují důsledky ekonomické krize a neuváženého zadlužování fyzických osob, kdy spotřebitelé nemohou dostát svým závazkům a ocitají se v dluhové pasti. Dalším faktorem, který zvyšuje počet insolvenčních návrhů fyzických osob, je i lepší povědomí lidí o možnostech, které jim v případě platební neschopnosti dává insolvenční zákon.

Insolvenci fyzických osob je možné řešit oddlužením. To se děje buď formou zpeněžení majetku dlužníka, nebo plněním splátkového kalendáře, kdy dlužník musí během pěti let splatit věřitelům alespoň 30 procent dluhu. Pokud dlužník není schopen řešit úpadek oddlužením, je prohlašován konkurz. V říjnu požádalo o oddlužení 921 osob, z toho v 612 případech bylo oddlužení povoleno. Oddlužení formou zpeněžení majetku využilo v říjnu jen 11 dlužníků. V ostatních případech bylo oddlužení řešeno nastavením splátkového kalendáře.

Creditreform pravidelné analýzy vývoje insolvencí v Česku i zahraničí zveřejňuje již několik let. Creditreform je mezinárodní skupinou poskytující svým zákazníkům hospodářské a kreditní informace, poskytuje služby inkasa pohledávek a také další služby v oblasti řízení rizik. Je přímo zastoupen ve 23 evropských zemích a v Číně, celosvětově má 180 poboček a zaměstnává 4500 pracovníků.

Vydáno: 16. 12. 2010 16:01
Kategorie: Finance
Název zdroje: Beaufort (ověřený zdroj [?])