Ojedinělý výzkum akumulátorových baterií úspěšně pokračuje | Tiskovky.info

Ojedinělý výzkum akumulátorových baterií úspěšně pokračuje

Kroměříž – Kroměřížská společnost fgFORTE se rozhodla investovat do výzkumu akumulátorových baterií, jehož výsledkem bude zvýšení nabíjecích cyklů a s tím související prodloužení životnosti baterií. Inovativní výzkum, který byl zahájen loni v létě, ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně, úspěšně pokračuje.

„Existují v podstatě dvě možnosti, jak lze materiálově vylepšit stávající olověné akumulátory. Jednou z nich je úprava elektrod, druhou pak modifikace elektrolytu v bateriích tak, aby nedocházelo ke snižování jeho koncentrace,“ osvětluje problematiku jednatel společnosti fgFORTE Pavel Fišer a dodává: „Ve spolupráci se studenty z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně jsme vytipovali čtyři oblasti, kterými stojí za to se podrobněji zabývat.“

V hlavní roli polymery

Celý výzkum je založen na zkoumání možností vylepšení cykličnosti akumulátorových baterií, kterých je dosahováno přídavkem patřičných vodivých polymerů. Pokud hovoříme o elektrolytu v bateriích, musí se jednat o takové vylepšení, které povede k odstranění základního problému při cyklickém nabíjení a vybíjení, tj. proti zřeďování elektrolytu. O nic jednodušší není ani úprava elektrod v bateriích. Vhodnou kombinací prvků lze modifikovat samotné olovo, ze kterého jsou elektrody nejčastěji vyráběny a vytvořit žádoucí slitinu tak, aby se vylepšily vlastnosti elektrod. To s sebou přináší také spoustu negativních jevů, kterými je třeba se zabývat.

„V rámci výzkumu se soustřeďujeme na hledání jednoduchých a přitom účinných řešení, která budou bez problémů aplikovatelná v podmínkách firmy fgFORTE, respektive v jejím přímém dosahu. Navíc velmi pečlivě dbáme na to, aby nalezená řešení byla šetrná k životnímu prostředí,“ uzavírá Fišer.

Marta Kašparová
senior manager
kasparova@commservis.com

Vydáno: 10. 2. 2015 10:06
Kategorie: Energetika a průmysl
Název zdroje: Agentura Commservis.com (ověřený zdroj [?])
Komunikační a public relations agentura specializující se manažerské vzdělávání, public relations, krizovou komunikaci a mediální obhajoby, politickou komunikaci, outdoor/teambuilding, tvorbu marketing strategií, image, výzkumy a analýzy. Jazykové kurzy pro firmy, instituce a manažery: angličtina, němčina, italština, francouzština, španělština ve třech úrovních pokročilosti.