Ocenění za třídění elektroodpadu putují do měst a obcí v Olomouckém kraji | Tiskovky.info

Ocenění za třídění elektroodpadu putují do měst a obcí v Olomouckém kraji

STÁHNOUT sluch (maximální velikost 0,5 MB)

Ocenění a finanční odměny dnes v Olomouci získaly obce, které v uplynulém roce nejlépe třídily stará elektrozařízení. Certifikáty a šeky jim předaly hned dvě neziskové společnosti, které se zabývají zpětným odběrem vysloužilého elektra – ASEKOL a ELEKTROWIN. Slavnostní ceremoniál se uskutečnil ve spolupráci s Olomouckým krajem a Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM.

Nezisková společnost ASEKOL už pošesté v řadě udělovala ceny v klání nazvaném „O keramické sluchátko“. Vítězství mezi městy obhájil Šternberk, nejlepší mezi obcemi nad 2000 obyvatel je Náměšť na Hané, mezi obcemi do 2000 obyvatel uspěly Horní Moštěnice. Ocenění ve speciální kategorii – sběru drobných elektrozařízení – putuje do Jeseníku.
Vítězné obce si již tradičně odnesly stylové ceny v podobě keramických sluchátek a rovněž věcné a finanční prémie v podobě šeku. Ten v kategorii měst zní vždy na 20.000 korun, vítězná obec v kategorii nad 2.000 obyvatel získává 15.000 korun a nejlépe umístěná obec v kategorii do 2.000 obyvatel dostává šek na 10.000 korun. Do obce, která uspěla v rámci speciální kategorie, pak míří hodnotná věcná cena v podobě značkové elektroniky.
Kolektivní systém ELEKTROWIN letos poprvé předával v Olomouckém kraji ceny v soutěži nazvané „O Elektrooskara“. Hodnotil obce ve dvou hlavních kategoriích odrážejících množství sběru elektrozařízení v přepočtu na jednoho obyvatele, ke kterým přidal zvláštní cenu.
V rámci větších obcí a měst, v nichž žije více než 2500 obyvatel, zvítězil Šternberk. V kategorii obcí do 2500 obyvatel vyhrála v soutěži kolektivního systému ELEKTROWIN obec Přáslavice. V kategorii nejvyšší výtěžnosti tzv. WINTEJNERŮ, tedy speciálních, uzamykatelných, velkoobjemových kontejnerů, do kterých je možné ve sběrných dvorech odložit vysloužilé elektrospotřebiče, se na první příčce umístil Jeseník. Všichni tři vítězové si odnesli finanční prémii v podobě šeku na 20.000 korun.
„Neustále se snažíme vymýšlet nové možnosti, jak lidem zprostředkovat a přiblížit informace o správném třídění vysloužilých elektrospotřebičů. Ekologické chování je důležité pro každého z nás, neboť spoluvytváří prostředí, v němž žijeme,“ uvedl Michal Symerský, náměstek hejtmana Olomouckého kraje zodpovědný za oblast životního prostředí, zemědělství a majetku.

Další informace jsou k dispozici na stránkách www.jaksetociodpady.cz.

ASEKOL a.s., je nezisková společnost, která od roku 2005 provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. Na základě zápisu vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, nástrojů, hraček a vybavení pro volný čas a sport, přístroje pro monitorování a kontrolu a výdejní automaty (tj. skupiny 3, 4, 6, 7 8, 9 a 10). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 4250 městy a obcemi a 2600 opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných více než 15000 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR i v Evropě. V roce 2013 vybral ASEKOL od každého občana ČR průměrně 1,49 kg elektroodpadu.

ELEKTROWIN a.s. je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval více než 10 500 000 vyřazených elektrospotřebičů o celkové hmotnosti 200 000 tun. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost není založená za účelem zisku, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří na 1250 sběrných míst v 1145 městech a obcích, 2500 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 3000 obcích.

Miroslav Grass
jednatel
grass@eu4.cz
www.eu4.cz