Nová řešení pro automobilovou osvětlovací techniku | Tiskovky.info

Nová řešení pro automobilovou osvětlovací techniku

Praha 8. ledna 2008: Společnost OSRAM, celosvětový leader v osvětlovací technice, v poslední době představila několik výrazných inovací a netradičních technologií na poli automobilového osvětlení.

Přestože se společnost OSRAM zabývá výrobou a vývojem osvětlovací techniky již více než sto let, lze nazvat současný nástup technologií využívajících diod LED za převratný. Potvrzuje to i nejnovější řešení, které umísťuje LED diody do čelních reflektorů automobilů. Dosahuje se tím vysoké viditelnosti během dne i stylového vzhledu. Úspěšná kombinace nového designu, zvýšení bezpečnosti v silničním provozu a velmi nízká spotřeba otevírají bránu do budoucnosti. LED diody se doposud používaly v kombinaci s klasickými žárovkami v zadních, brzdových nebo směrových světlech, na jejich využití v čelních světlech se však stále ještě čekalo. Zatím slouží pouze k dennímu osvětlení, ale vzhledem ke stávajícímu vývoji se dá předpokládat i jejich brzké využití v celodenním svícení.

Kromě vývoje nových technologií se OSRAM věnuje také zdokonalování tradičních způsobů osvětlování automobilů. Žárovka Night Breaker, která se na trh dostala v říjnu minulého roku, je příslibem zvýšení bezpečnosti při nočních cestách. Díky nové technologii výroby i provedení zajišťuje Night Breaker na silnici až o 90 % více světla. Osvětluje daleko lépe silnici před automobilem a okraje vozovky jsou tak mnohem lépe viditelné a bezpečnější pro všechny účastníky silničního provozu. Její světlo je o 10 procent bělejší, což znamená snížení zátěže pro oči a současně únavy řidičů, zejména na hůře osvětlených a členitých silnicích.

Za unikátní lze spolehlivě označit také žárovku Truckstar 24V, se kterou OSRAM jako první nabídl řidičům kamionů a autobusů o 100% větší osvětlení vozovky a tím i větší bezpečnost. Tento pokrok byl možný díky technologii jednoduše vinutého vlákna. Světlo v této žárovce nevydává vinuté vlákno, ale nový typ vlákna podobný vláknům použitým ve všech 12V žárovkách pro čelní reflektory. Další výhodou tohoto zdroje světla je téměř dvojnásobná životnost a dobrá odolnost vůči otřesům. Dlouhá životnost navíc prodlužuje intervaly mezi výměnou žárovek a šetří náklady. Žárovky Truckstar 24V jsou k dostání v provedení H1, H3, H4, H7 i H11.

Dnes již osvědčenou autožárovkou je Light@Day, kterou OSRAM předvedl poté, co bylo v ČR červenci 2006 zákonem nařízeno celodenním svícení. Tento typ poskytuje pohodlí ve formě trojnásobné životnosti oproti klasickým žárovkám a snížené spotřeby energie. To je zárukou prodloužení intervalu výměny žárovek, což představuje finanční úsporu pro majitele aut. Snížená spotřeba při odběru elektrického proudu navíc přispívá k menšímu zatěžování životního prostředí.

Ing. Ellen Benešová
marketing OSRAM
ebenesova@osram.cz

Armin Sandmann