Nejhledanější jsou informace o daních, výrazně roste zájem o téma penze | Tiskovky.info

Nejhledanější jsou informace o daních, výrazně roste zájem o téma penze

V letošním roce se 43 % uživatelů internetu, hledajících informace z oblasti financí, zajímalo o daňovou problematiku. Právě daně jsou dlouhodobě nejčtenějším tématem. Nejvýraznější nárůst zájmu čtenářů je možné registrovat v rámci tématu důchody. Poptávka po zprávách o možnostech zabezpečení na období penze se za uplynulých deset let ztrojnásobila. Ukázala to analýza statistik návštěvnosti informačního portálu Finance.cz za období 2002 až 2011.

Zájem o jednotlivá témata z oboru finančnictví se zřetelně mění podle ekonomické a politické situace v České republice. Potvrzuje to zřetelná proměna chování čtenářů portálu Finance.cz za poslední dekádu. Lidé stále více vyhledávají informace o daních, návštěvnost sekce Daně a mzdy se od roku 2002 zdvojnásobila. Uživatelé se také častěji zajímají o oblast penzí a o možnosti sociální podpory. Naopak lze zřetelně sledovat kolísání návštěvnosti v rámci sekce Kapitálový trh. Ta byla nejčtenější v roce 2008, avšak po příchodu hospodářské recese zájem o informace spojené s investováním už není tak výrazný jako v předchozích letech.

Největší nárůst čtenářů je možné pozorovat v rámci sekce Důchody a penze. Přitom v roce 2002 byla tato sekce nejméně navštěvovanou a na portálu Finance.cz ji hledalo pouze 3,1 % uživatelů. Letos informace o důchodech vyhledává celkem 8,2 % čtenářů. Důchody jsou tak třetím nejnavštěvovanějším tématem – hned po sekcích Bankovnictví a Daně a mzdy. „Důvodem vysoké návštěvnosti důchodové oblasti je samozřejmě aktuální ekonomická situace a neustále medializované téma důchodové reformy. Kromě toho může být narůstající zájem o penzi způsoben tím, že lidé v důchodovém věku jsou častěji schopni používat internet,“ vysvětluje Tomáš Skolek, šéfredaktor portálu Finance.cz, který nabízí svým návštěvníkům odborné informace ze světa financí již od roku 1997.

Popularitu zmíněných témat potvrzuje i stále rostoucí počet dotazů v poradenském centru. Odborníci portálu Finance.cz nejčastěji registrují otázky zaměřené na daňovou a mzdovou problematiku. Tento okruh tvoří 70 % všech dotazů. Za poslední tři roky je patrný prudký nárůst otázek k tematice důchodů a penzí. V rámci této sekce je dokonce denně vyčerpán početní limit dotazů. „Lidé se našich konzultantů nejčastěji ptají na problematiku výše důchodu od státu a na věk odchodu do důchodu. Překvapivé může být, že lidé hledají informace a odpovědi na otázky u nás, místo aby se zeptali příslušných státních úřadů,“ sdělil Michal Ruml, ředitel portálů a člen představenstva společnosti

Tomáš Martínek
martinektomas@centrum.cz

Vydáno: 20. 10. 2011 21:14
Kategorie: Finance
Název zdroje: Finance.cz (ověřený zdroj [?])
Portál Finance.cz byl spuštěn v roce 1997, a patří tak k nejstarším odborně zaměřeným serverům na českém internetu. Nabízí svým uživatelům mnoho praktických článků, a kalkulátorů, řadu srovnání finančních produktů i dat ze světových burz a množství dalších užitečných aplikací, které návštěvníkům pomohou orientovat se ve světě financí.