Martin Bursík se zúčastní jednání Programu OSN pro životní prostředí | Tiskovky.info

Martin Bursík se zúčastní jednání Programu OSN pro životní prostředí

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík se od středy 20. února do čtvrtka 21. února zúčastní zasedání 10. zvláštního zasedání Řídící rady Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) a Globálního fóra ministrů životního prostředí (GMEF) v Monaku.

Na programu ministerského setkání budou dvě vysoce aktuální témata – mobilizace finančních prostředků pro řešení dopadů klimatických změn a mezinárodní správa životního prostředí v souvislosti s reformou OSN.

Vedle diskusí na ministerské úrovni budou probíhat zasedání pracovního výboru pod vedením prvního náměstka ministra životního prostředí České republiky Jana Dusíka. Výbor se bude zabývat vybranými rozhodnutími přijatými na řádném zasedání Řídíci rady UNEP v únoru 2007 v Nairobi. Hovořit se tedy bude například o mezinárodním nakládání s chemickými látkami, včetně rtuti a nakládání s odpady. Pracovní výbor se zaměří také na střednědobou strategii UNEP na období 2010-2013. Diskuse se povede i o čtvrté hodnotící zprávě o světovém životním prostředí (Globální environmentální výhled, GEO-4), udržitelném rozvoji Arktidy a Mezinárodním roku boje proti změně klimatu.

Pro Českou republiku je monacké jednání důležité i proto, že na navazujícím 25. řádném zasedání Řídící rady UNEP a GMEF v únoru 2009 bude jako předsednická země Evropské unie koordinovat postoje členských států EU-27.

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Jakub_Kaspar@env.cz

Vydáno: 19. 2. 2008 13:51
Kategorie: Politika
Název zdroje: Ministerstvo životního prostředí (ověřený zdroj [?])
Ministerstvo životního prostředí je ústřední orgán státní správy s kompetencí v ochraně životního prostředí.