Kvůli Drábkově reformě přežívá důchodce ze Znojma ze dne na den | Tiskovky.info

Kvůli Drábkově reformě přežívá důchodce ze Znojma ze dne na den

Znojmo – Nedávná reforma sociálních služeb přivedla stovky lidí potřebujících zdravotní péči do skutečných existenčních potíží. Jedním z těch, kteří žádají nyní o pomoc v zoufalé životní situaci, je Eduard Krutiš ze Znojma.

„Tento pán chodí o francouzských holích. Bylo mu diagnostikováno celkem deset onemocnění, na které bere celkem šestnáct léků a dnes musí živořit na ubytovně. V roce 2003 mu byl posudkovým lékařem určený třetí stupeň bezmocnosti. Důsledkem tzv. Drábkovy reformy mu byla bezmocnost snížena na první stupeň, což automaticky znamenalo snížení nároku na péči. Pan Krutiš tak doslova přežívá ze dne na den,“ popisuje celý případ europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který pana Krutiše osobně navštívil. Podle europoslance by se tímto případem okamžitě mělo zabývat ministerstvo práce a sociálních věcí i představitelé města Znojma.

Znojemský případ řeší europoslanec Zdechovský s ministryní
Eduard Krutiš má problém vyjít se svým důchodem a navíc se snížením stupně bezmocnosti nemá nárok na stálou péči. Pečovatelka za ním dochází pouze jednou týdně, což zdaleka nestačí pro jeho potřeby.
Zdechovský proto nyní zkoumá možnosti, jak panu Krutišovi konkrétně pomoci. „Obrátil jsem se dopisem přímo na ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou-Tominovou se žádostí o nové vypracování revizního lékařského posudku jeho stavu. Se žádostí o pomoc jsem se obrátil také na starostu Znojma. Chci zjistit všechny možnosti, jak mu lze za nynějších okolností pomoci a zda by bylo možné umístit ho do nějakého sociálního zařízení, kde může důstojně žít,“ zdůraznil lidovecký europoslanec Zdechovský.

Eva Fruhwirtová
senior manager
info@commservis.com

Vydáno: 3. 12. 2014 14:31
Kategorie: Společnost a životní styl
Název zdroje: Agentura Commservis.com (ověřený zdroj [?])
Komunikační a public relations agentura specializující se manažerské vzdělávání, public relations, krizovou komunikaci a mediální obhajoby, politickou komunikaci, outdoor/teambuilding, tvorbu marketing strategií, image, výzkumy a analýzy. Jazykové kurzy pro firmy, instituce a manažery: angličtina, němčina, italština, francouzština, španělština ve třech úrovních pokročilosti.