Královéhradečtí lidovci vyzývají poslance: Vyberte si svoji stranu | Tiskovky.info

Královéhradečtí lidovci vyzývají poslance: Vyberte si svoji stranu

Hradec Králové – Krajský výbor královéhradeckých lidovců přijal usnesení, ve kterém žádá, aby se poslanci zvolení za KDU-ČSL, kteří přestoupili do nově vzniklé strany TOP 09, vzdali svého mandátu. Podle vicehejtmana Vladimíra Dernera a krajského předsedy lidovců Jiřího Veselého by to bylo férové jednání směrem k voličům.

„Poslanci, kteří přestoupili do TOP 09, byli zvoleni občany proto, aby naplňovali program KDU-ČSL. Nyní jsou členy strany, která se od této politiky odklání. Přijde mi tedy nefér i vůči voličům, aby nadále zůstávali poslanci za lidovce, když tomu ve skutečnosti tak není,“ vyjádřil Vladimír Derner. Lidovci vidí další důvody, proč by se tito poslanci měli vzdát mandátu. Popírají totiž základní etické principy, za kterými si lidovci stojí a také ve sněmovně nepodpořili návrh týkající se vyššího zdanění hazardu a jeho omezení.
„Je nemorální a politicky nekorektní, aby lidé zvoleni za KDU-ČSL zůstávali ve sněmovně, nebo i na radnicích ve svých funkcích i poté, co se přihlásili do strany TOP 09. Měli by své setrvání zvážit,“ apeluje Jiří Veselý. Nové politické strany, které vznikají před volbami, jsou pro voliče zpočátku lákavé, ale historie ukazuje, že se nejedná o stabilní voliče. „Známé tváře nezajistí naplnění politického programu. TOP 09 se navíc potýká s netransparentním financováním,“ dodává vicehejtman Derner. Tyto důvody vedou královéhradecké lidovce k ostré kritice a hovoří o přeběhlících, kteří sedí na dvou židlích.

Lukáš Janeček
krajský tajemník
hradec.kk@kdu.cz

Vydáno: 14. 10. 2009 18:22
Kategorie: Politika
Název zdroje: KDU-ČSL Královéhradecký kraj (ověřený zdroj [?])
Politická strana, krajská organizace působící v Královéhradeckém kraji, v krajských volbách působí rovněž pod značkou Koalice pro Královéhradecký kraj.