Královéhradečtí lidovci tvrdě kritizují uhlíkovou daň. Doplatí na ni senioři | Tiskovky.info

Královéhradečtí lidovci tvrdě kritizují uhlíkovou daň. Doplatí na ni senioři

Hradec Králové – Královéhradečtí lidovci tvrdě kritizují vládu za snahu o zavedení tzv. uhlíkové daně od roku 2013. Po plánovaném zvýšení sazby DPH přichází vláda s dalším zásahem do peněženek občanů. Ta má na jednu stranu do státního rozpočtu přinést miliardy, ale na druhou stranu za to zaplatí podle lidovců zase jen obyčejní občané především v malých městech a na venkově.

Stále více lidí z Náchodska, Trutnovska a Rychnovska se na mě obrací s tím, že nebudou mít na zaplacení obrovských částek za topení. Děsí se toho, že by od příštího roku měli platit takřka dvojnásobek,“ vysvětluje předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Podle lidovců už teď si řada důchodců z příjmu 7000 korun měsíčně výměnu topení nepořídí.
Daň by se týkala všech domácností a malých firem, které topí uhlím a topnými oleji. Doteď byly penalizovány formou emisních povolenek za vypouštění plynu CO2 do ovzduší pouze elektrárny a teplárny. Ty však tvoří pouze 40 procent vypouštěného plynu. Daň by měla motivovat i jednotlivé domácnosti k přechodu na citlivější způsoby vytápění k životnímu prostředí.
Bělobrádek: Řada lidí začne topit pet láhvemi
Podle lidovců už teď je pro mnohé domácnosti uhlí natolik nedostupné, že chodí do lesa na dříví nebo spalují domovní odpad. „Nechci se dožít toho, že lidé kvůli drahému uhlí opět začnou topit pet láhvemi naplněnými pilinami s vyjetým olejem,“ zdůraznil předseda lidovců Bělobrádek.
„Ať už bude daň stanovena v jakékoliv výši, nebude mít motivační efekt, ale jen zhorší už tak napjatou situaci v domácích rozpočtech. Přitom většina převážně venkovských domácností nemá možnost přejít na jiný zdroj tepla. Plynárenské společnosti o přípojky k rodinným domům nemají zájem a tepelná čerpadla jsou pro ně neunesitelnou investicí. Na zavedení uhlíkové daně tedy nejvíce doplatí senioři ve starších domech, kterým zůstane asi jen ta láska,“ uzavírá Bělobrádek.

Lukáš Janeček
krajský tajemník
hradec.kk@kdu.cz

Vydáno: 8. 2. 2012 11:25
Kategorie: Politika
Název zdroje: KDU-ČSL Královéhradecký kraj (ověřený zdroj [?])
Politická strana, krajská organizace působící v Královéhradeckém kraji, v krajských volbách působí rovněž pod značkou Koalice pro Královéhradecký kraj.