Kontroly na hranicích s Německem nezesílí | Tiskovky.info

Kontroly na hranicích s Německem nezesílí

Ministr vnitra Jan Kubice dnes jednal v německém Hofu o spolupráci v oblasti potírání přeshraniční kriminality. Společného jednání se účastnil spolkový ministr vnitra Hans-Peter Friedrich, ale i ministři vnitra sousedních zemí Saska a Bavorska.

Ministr Kubice po jednání informoval, že německé policejní kontroly českých aut budou probíhat i nadále. „Je to přirozená obrana, bojí se, aby se kriminalita, ať už drogová nebo převáděčství, nepřenášela přes hranice,“ vysvětlil po jednání ministr a dodal, že k navýšení těchto kontrol dojít nemá. Tyto případné kontroly by podle ministra vnitra měli němečtí policisté provádět v uniformách a používat oficiální policejní vozy.

Cílem jednání byla zejména spolupráce v boji proti pašování drog, ale také obchodu s lidmi a krádežím aut. Podle německých úřadů se totiž v oblasti drogové problematiky v poslední době značně rozšířilo pašování drog původem z Česka. Jedná se zejména o českou drogu pervitin, která je v Německu známá pod názvem crystal speed.

Intenzivnější spolupráce na česko-německých hranicích

Spolkový ministr vnitra Hans-Peter Friedrich spolu s českým ministrem Janem Kubice se k boji s drogovou kriminalitou zavázali také podpisem smlouvy, na jejímž základě má dojít k jeho zintenzivnění. Problematikou se tak budou zabývat česko-německé skupiny na ministerské úrovni. Působit budou ale i přímo v hraničních oblastech.

„Společně jsme se dnes mimo jiné dohodli na tom, že zvláštní pozornost při spolupráci si zaslouží potírání drogové, majetkové a převaděčské trestné činnosti. Proto jsme se dnes dohodli na vytvoření pracovní skupiny složené se zástupců všech subjektů, které se zúčastnily Hofského dialogu. Tato pracovní skupina bude řídit další rozvoj spolupráce policejních a celních orgánů,“ uvedl po jednání ministr Kubice.

Oba ministři se dohodli také na přípravě nové dohody o policejní spolupráci. Stávající smlouva řešící koordinaci jednotlivých složek byla totiž podepsána v roce 2000, tedy ještě před vstupem České republiky do schengenského prostoru.

Jan Osúch
tiskový mluvčí vlády
osuch.jan@vlada.cz

Vydáno: 14. 2. 2012 11:00
Kategorie: Politika
Název zdroje: Úřad vlády ČR (ověřený zdroj [?])
Úřad vlády České republiky je ústředním orgánem státní správy. Úřad plní úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky a jejích orgánů.